© BELGA

Belgian Tornado Julien Watrin heeft teelbalkanker en moet passen voor Olympische Spelen: “Morgen begin ik met chemotherapie”

Julien Watrin heeft de diagnose van teelbalkanker gekregen. De 400 meter-loper moet noodgedwongen voor onbepaalde tijd afstand nemen van de atletiek om te focussen op zijn gezondheid, zo maakte hij woensdag bekend tijdens een persconferentie in Louvain-La-Neuve.

Bron: BELGA

Watrin kreeg het slechte nieuws al vorig jaar. In september ging hij onder het mes, anderhalve week na de Memorial Van Damme, waarna hij in januari herviel. “Jammer genoeg is het geen goed nieuws waarvoor ik jullie hier heb samengeroepen”, opende Watrin. “Ik heb de diagnose van teelbalkanker gekregen. Het is in feite een herval, want ik ben al in september geopereerd.”

Op het einde van vorig seizoen voelde Watrin naar eigen zeggen ongemak en al snel volgde de diagnose. In een van de daaropvolgende dagen werd hij geopereerd. Het nieuws bleef binnen zijn intieme kring en Watrin kon de normale trainingen hervatten. “Ik was ongerust over mijn leven, maar het leek erop dat een operatie zou volstaan.”

Olympische Spelen

Bijna zonder wijzigingen te moeten doorvoeren aan zijn programma, ging Watrin “voluit door richting de Olympische Spelen”, ook al wist hij dat er regelmatig check-ups nodig zouden zijn. Nadat hij in december groen licht kreeg, bleek een controle van de lymfeklieren in januari veel minder positief. “Vanaf morgen begin ik met chemotherapie voor een periode van negen weken. Het zal niet mogelijk zijn de Olympische Spelen te halen”, vervolgde Watrin, die benadrukte dat “de vooruitzichten op genezing positief zijn”. “Ik ga het stap voor stap doen. Ik heb het geluk dat ik niet alleen de atletiek heb, maar ook de muziek, de literatuur, de filosofie en de wetenschappen”, onderstreepte de universiteitsstudent.

Volgens Watrin, die zich nog steeds “in vorm voelt”, heeft hij “geen andere keuze dan door te gaan”. “De voorbije twee dagen was het zwaarste om mijn vrienden aan de lijn te hebben. Het is een wrede situatie. Je voelt je verpletterd, en daarna lichter. Ik ben heel gevoelig.”

Belgian Tornados

De 31-jarige Watrin is een vast lid van de Belgian Tornados (de 4x400 m-aflossing), waarmee hij al een rist internationale medailles won, en Belgisch recordhouder op de 400 m horden (48.66) en de 400 meter indoor (45.44). Eind vorig jaar kreeg de sprinter afkomstig uit Virton de Zilveren Spike (achter marathonloper Bashir Abdi) na zijn zilveren medaille op het EK indoor op de 400 meter. Door de ziekte moet Watrin een kruis maken over het WK indoor in Glasgow (1-3 maart) en de Olympische Spelen in Parijs (26 juli-11 augustus).

Of Watrin in een later stadium de draad van topsport weer zal kunnen oppikken, is afwachten. “De dokters spreken zich er nog niet te veel over uit. Maar atleten die erdoor geraakt werden, konden daarna opnieuw een normaal leven leiden”, aldus Watrin, die verwees naar meerkamper Thomas Van der Plaetsen en halvefondloper Tarik Moukrime. Watrin kan ook rekenen op de nadrukkelijke steun van zijn collega’s bij de Tornados, met voorop coach Jacques Borlée die aanwezig was op de persconferentie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek