5. 66' - Doelpunt - Parfait Guiagon (1 - 0)
    Jupiler Pro League - speeldag 23 - 31/01/24 - 18:45
    66'
    Parfait Guiagon
    66'
    1 - 0

Charleroi heeft een felbevochten maar broodnodige driepunter behaald tegen mededegradatieklant Eupen. Parfait Guiagon maakte het enige doelpunt, al kwam dat niet helemaal perfect tot stand. Ondanks hands werd de goal toch goedgekeurd door de VAR.

Charleroi-Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Bij een 1-0 moet je niet ver zoeken naar een sleutelmoment. In het midden van de tweede helft schonk Parfait Guiagon zijn ploeg drie punten door een omstreden doelpunt. De scheidsrechter had eerst hands gezien, maar werd verbeterd door zijn VAR.

• Man van de match: In zo een belangrijke wedstrijd is het cruciaal om dat ene doelpuntje te prikken. Parfait Guiagon deed dat uitstekend. Al verdient ook Daan Heymans vandaag een speciale vermelding, in de tweede helft was hij de motor van Charleroi.

• Situatie: Door de overwinning komt Charleroi 3 punten los van Eupen, dat op de 13e plaats virtueel in de Relegation Play-offs zit.

Charleroi en Eupen stonden vandaag voor een levensbelangrijke wedstrijd, de zenuwen stonden dan ook strak gespannen.

Helaas zorgde dat voor een wel erg zwakke eerste helft. Eupen had het balbezit en controleerde, zonder echt gevaarlijk te zijn. Charleroi speelde dramatisch, maar had alsnog op voorsprong kunnen staan.

Morioka kreeg een vrije trap in tweede instantie toch tot bij Van Cleemput. De verdediger werkte niet slecht af, maar zijn schot strandde op de lat.

Charleroi had de punten echt wel nodig en dat had Mazzu zijn manschappen duidelijk gemaakt in de rust. De Carolo's kwamen scherp uit de kleedkamer en zetten Slonina aan het werk.

Uiteindelijk was er een omstreden doelpunt nodig om de ban te breken. In een warrige fase viel de bal op de arm van Guiagon, waarna die Slonina fusilleerde. Ref D'Hondt keurde het doelpunt meteen af voor hands, maar dat was zonder de VAR gerekend.

Die oordeelde dat het toch om een geldig doelpunt ging, D'Hondt ging zelfs niet kijken naar de beelden. Een erg belangrijke beslissing in de strijd om (het vermijden van) de Relegation Play-offs.

Heymans had nog pech toen zijn volley op de lat belandde, Eupen kon niet echt meer reageren. Tot invaller Younde in de laatste seconde voor Patron opdook, maar zijn schot miste.

Charleroi pakt zo 3 erg belangrijke punten, Eupen zakt weg naar de 13e plaats.

Eupen-coach: "De goal? Gewoon aanvaarden, net als deze nederlaag"

• Florian Kohfeldt (coach Eupen): "Het was een saaie match. Charleroi deed het goed door ons uit de flow te halen waar we na de voorbije weken zaten. We moeten er nu niet bij stilstaan of die goal geldig was of niet. We moeten het aanvaarden, net zoals deze nederlaag. Het is cruciaal in deze degradatiestrijd dat we niet te lang in onze frustraties blijven hangen."

• Felice Mazzu (coach Charleroi): "Het was een match met veel druk op. We hoefden eens niet te spreken over mooi voetbal, maar we hebben gestreden. Dat is belangrijk nu we ons onderaan in het klassement bevinden. In de eerste helft had ik misschien iets minder voorzichtig kunnen zijn in mijn coaching, maar je mag niet vergeten dat we in beide helften ook twee keer de lat hebben getroffen."

Fase per fase

90+9'

Einde: Belangrijke zege voor Charleroi

De kans voor Youndje is meteen het laatste wapenfeit. Charleroi pakt een verlossende driepunter na een sterke tweede helft.

90+8' tweede helft
    90+7'

Youndje laat het liggen!

Bijna kwam Eupen alsnog langzij. Youndje vertrekt uitstekend in de rug van zijn bewaker, het listig balletje van Pantovic is prachtig. Helaas voor Eupen mist hij zijn schot volledig, de bal gaat over.

90+6'

Heymans wordt nog eens aangelopen in zijn bebloed aangezicht. Opnieuw moet hij even bekomen, D'hondt doet teken dat hij de verloren tijd er nog bijtelt.

90+4'

Visser heeft in de VAR even gekeken, maar oordeelt ook dat het te weinig is voor een strafschop.

90+4'

Eupen wil een penalty

Eupen zet toch nog wat druk. Een bal landt ergens op het lichaam van Van Cleemput, volgens de bezoekers op een arm. D'hondt vindt van niet.

90+2'
    90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
    89'

Veel voetbal zien we niet meer. Charleroi doet zijn uiterste best om het tempo uit de wedstrijd te halen.

87'
    86'

Heymans is aan een uitstekende tweede helft bezig. Deze keer zet hij goed zijn lichaam en speelt hij af op Mbenza, die met links de bal niet goed raakt. Het schot van de winger verdwijnt ergens in de tribunes.

83'

Slagveld

Er wordt geknokt voor elke morzel grond. Na een erg stevig duel blijven Van Cleemput en Charles-Cook even liggen, vooral die laatste heeft verzorging nodig.

81'

De bezoekers schuiven nu toch weer wat op. Magnée mikt een voorzet van Paeshuyse over.

79'
    79'

We naderen de laatste 10 minuten en Eupen is ondertussen toch al even niet meer gevaarlijk geweest. Kohfeldt gooit met Keita nog een troef op tafel. Zoek vandaag overigens niet naar Emond, de spits is ziek.