Meta-CEO Mark Zuckerberg richt zich tot ouders van kinderen die schade hebben opgelopen door sociale media. (31/01/24)
Volledig scherm
Meta-CEO Mark Zuckerberg richt zich tot ouders van kinderen die schade hebben opgelopen door sociale media. (31/01/24) © REUTERS

KIJK. Stamelende Zuckerberg tijdens hoorzitting over “verwoestende impact van sociale media voor kinderen”: “Het spijt me”

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft in een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat zijn excuses aangeboden aan de ouders van kinderen die (mentale) schade hebben opgelopen door het gebruik van zijn sociale media. Hij deed dit op aandringen van een senator. Volgens verschillende politici hebben Meta en andere techplatformen een “verwoestende” impact op jongeren.

56 reacties

  • ivan de ridder

    3 maanden geleden
    Op een gegeven moment moet men een beslissing nemen. We zien dat onze maatschappij vaker in de negatieve dan de positieve zin gestuurd wordt door sociale media. Ofwel komt er meer controle op het gebruik van deze apps, maar 1) door wie? en 2) dan krijg je een wildgroei aan ongereguleerde nieuwe toepassingen (mensen gaan ver om open en vrij hun mening te uiten). Ik denk dat het onbegonnen werk is. De doos van Pandora is open. Reken op de mens om onverantwoord gebruik te maken van tools.
  • Katia Mistianes

    3 maanden geleden
    Alsof de uitvinder van de auto op voorhand kon weten dat er zoveel doden gingen vallen op de weg. Of moeten we Steve Jobs ook postuum vervolgen? Geen enkele oprichter heeft kwalijke bedoelingen met zijn product. Integendeel. Maar soms denk ik dat de 'Dark Side' echt bestaat. Een extern kwaad dat de mensen sart, plaagt, kwetst en tegen elkaar opzet, en zelfs doodt. Daarom dat de mens vaak machteloos moet toekijken hoe het kwaad zich voltrekt. Of is er toch iets tegen te doen?
  • ivan de ridder

    3 maanden geleden
    Het probleem is ook dat waar sociale media oorspronkelijk getekend werden als een middel om 'de brug te maken' tussen mensen (eender waar in de wereld) gewoon verworden zijn tot echo-kamers. Mensen verbinden zich met gelijkdenkenden waardoor er geen plaats meer is voor een andere mening. Idem pesten, vroeger was het idd op 'lokale basis'. Nu worden beelden gedeeld via sociale media waar ze voor iedereen te grabbel liggen. Gevolg : geen privacy meer en/of op grotere schaal dissidenten.
  • karin verwimp

    3 maanden geleden
    "Niemand verplicht u om social media te gebruiken." Klopt NIET. Het begint al met zelfstandigen die info inzake hun zaak enkel nog op Fakebook hebben staan en die toegangelijk stellen voor andere Fakebook leden. Vervolgens moet je Whatsapp hebben om op de hoogte van bepaalde zaken te kunnen blijven. Zelfs voor het werk. En het eindigt bij "vrienden" en familie die je dwingen om via social media contact te houden als je niet buitengesloten wil worden.
  • Greet De Wacker

    3 maanden geleden
    Ik denk dat dit vooral de verantwoordelijkheid is van de ouders ... maar met een vingertje is rap gewezen!
  1. Ervaring in Syrië en bedreven in desinformatie: dit is de generaal die Oekraïne met chemische wapens belaagt
    PREMIUM
    21

    Ervaring in Syrië en bedreven in desinforma­tie: dit is de generaal die Oekraïne met chemische wapens belaagt

    De Amerikaanse autoriteiten betichten Rusland nu formeel van het gebruik van chemische wapens in Oekraïne. En ze openbaren ook wie daar volgens hen mee bezig is. Het blijken boswachters te zijn die stropers werden. Want het is een legereenheid die officieel alleen maar dient om de eigen soldaten tegen die wapens te beschermen. Ze wordt geleid door luitenant-generaal Igor Kirillov. Die was ook al in Syrië actief. Wat deed hij daar? En waarom schreef hij in een vakblad over stiekeme testen in een Californisch lab? “Ze experimenteren daar met het coronavirus.”
  2. Experts over nieuwe Europese vluchtelingendeal: “Libanon is geen veilig land, het deporteert Syrische vluchtelingen naar hun land in oorlog”
    PREMIUM
    38

    Experts over nieuwe Europese vluchtelin­gen­deal: “Libanon is geen veilig land, het deporteert Syrische vluchtelin­gen naar hun land in oorlog”

    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is in Beiroet om er de Libanese regering een ‘steunpakket’ van 1 miljard euro aan te bieden. Dat geld moet de economie van het land stutten, maar toch vooral de vluchtelingenstroom naar Europa tegengaan. Wat is de impact van dergelijke vluchtelingendeals? En is de kritiek erop terecht? “Als je geld geeft om je migratieprobleem op te lossen, zet je de deur open voor chantage”, waarschuwt professor Hendrik Vos (UGent).