Google doet grootste groene stroomaankoop ooit bij Nederlandse windmolenparken

Het windmolenpark van Crosswind voor de Nederlandse kust. © Google/crosswind
Pieterjan Van Leemputten

Google heeft een contract afgesloten met twee joint-ventures van Eneco en Shell om grote delen van hun nieuwe windmolenparken voor hen te laten produceren. Daarmee wil het in Nederland voor negentig procent koolstofvrij zijn.

De deal loopt tussen Google en Ecowende en Crosswind, beiden samenwerkingen tussen Eneco en Shell. Die energie zal dienen voor de gebouwen, hoofdzakelijk de datacenters, van Google. De datareus heeft er in Eemshaven een groot datacenter.

Google spreekt van ‘het grootste offshore-wintproject tot nu toe’, waarbij het 478 megawatt afneemt. Daarmee wil het de komende jaren 90 procent koolstofvrij zijn in Nederland. Ambities die het ook in Italië en Polen heeft. Voor België ligt dat momenteel op bijna 85 procent.

Concreet gaat het om twee projecten waar Google een PPA (power purchase agreement) mee heeft: HKN V en HKW VI. HKN staat voor Hollandse Kust Noord en ligt op 18,5 kilometer van de kust tegenover Egmond aan Zee. Dat park, van Crosswind, is sinds eind 2023 operationeel en bestaat uit vijf secties waarvan Google nu het vijfde deel afneemt.

Grote windturbines

In totaal (alle vijf secties samen), wordt daar een totale capaciteit van 759 megawatt geproduceerd, goed voor 3,3 TWH per jaar. Crosswind doet dat met 69 zeer grote windturbines van maar liefst 125,5 meter hoog, met wieken van 97 meter lang, goed voor een rotatie van 200 meter breed.

HKW VI staat voor Hollandse Kust West, een park van Ecowende op 53 kilometer van de Nederlandse kust. Daar is plaats voor 60 turbines waarvan de stroom aan land komt in Wijk aan Zee.

Dat park moet eind 2026 operationeel zijn. Recent kondigde Ecowende aan dat het daarvoor 52 windturbines aankoopt bij het Deense Vestas. In totaal, alle percelen samen, zal HKW daar 760 megawatt produceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content