Premier De Croo na vernieling van standbeeld in Brussel: “Dat net John Cockerill moet vallen, is compleet fout”

Een deel van het monument ter ere van John Cockerill op het Luxemburgplein in Elsene is van zijn sokkel gehaald. Dat heeft een fotograaf van Belga ter plaatse vastgesteld. Het gaat om het standbeeld van de mecanicien Beaufort, een van de vier arbeiders die zijn afgebeeld rond het monument van de voormalige Belgisch-Britse industrieel. “Vanuit erfgoedstandpunt is het onherstelbaar”, reageert de Elsense schepen Yves Royet. Ook premier De Croo reageert verontwaardigt op X. “Dat net John Cockerill als symbool van de Belgische industrie moet vallen, is compleet fout.”

lto
Bron: BELGA

Het standbeeld werd op de grond achtergelaten, omringd door brandende pallets. De man die van zijn sokkel werd gehaald, is de mecanicien Beaufort. Het standbeeld werd op de grond achtergelaten, tussen de vlammen en het afval, zo stelde Belga vast. Op de plaats van het standbeeld staat nu een pop van een boer.

Het Luxemburgplein, in de omgeving van het Europees Parlement, vormt donderdag het hart van de boerenbetoging. Duizend tractoren zijn vanuit alle hoeken van het land en het buitenland naar de hoofdstad afgezakt. De landbouwers willen daarmee hun ongenoegen uiten, gaande van de vrijhandelsakkoorden tot de administratieve rompslomp, te strenge Europese normen en te lage prijzen.

In de loop van de ochtend werd de sfeer op het plein grimmiger: betogers gooiden voorwerpen als bierflesjes en eieren naar de Europese gebouwen en de politie, een landbouwer kiepte zijn mestkar uit over het plein en ook het centrale standbeeld werd dus geviseerd.

LIVE. Volg hier het nieuws over de boerenprotesten op de voet

Een deel van het monument liep onherstelbare schade op.© BELGA

Het monument ter ere van John Cockerill werd in 1872 gemaakt door beeldhouwer Armand Cattier en brengt hulde aan een van de pioniers van de staalindustrie in België, net als aan de arbeiders van de sector. Die worden vertegenwoordigd door de vier bronzen beelden die rond de industrieel werden geplaatst.

Op de plek waar mechanicien Beaufort stond, werd een pop van een landbouwer geplaatst.© BELGA

‘Standbeeld in veiligheid brengen’

Yves Royet, de schepen van patrimonium van Elsene, is de schade aan het standbeeld van John Cockerill op het Luxemburgplein ter plaatse gaan opmeten. “De feiten hebben zich afgespeeld omstreeks 3.00 uur. De politie bekijkt inmiddels de beelden van de videocamera’s om te bekijken wat er precies gebeurd is”, reageert hij. Mogelijk worden de dader(s) ook vervolgd. “We gaan ook bekijken met de gemeentediensten of het mogelijk en nodig is om het standbeeld in veiligheid te brengen voor het einde van de betoging.”

Rouyet laakt de actie: “Vanuit erfgoedstandpunt is het onherstelbaar. Vanuit symbolisch oogpunt is het een schande.”Het monument ter ere van John Cockerill werd in 1872 gemaakt door beeldhouwer Armand Cattier en brengt hulde aan een van de pioniers van de staalindustrie in België, net als aan de arbeiders van de sector. Die worden vertegenwoordigd door de vier bronzen beelden die rond de industrieel werden geplaatst.

© BELGA

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) laakt de vernieling van het standbeeld. “Dat net John Cockerill als symbool van de Belgische industrie moet vallen, is compleet fout”, schrijft hij in een post op X. “We moeten weg van de clash tussen landbouw en industrie. Boeren en ondernemers zijn niet mekaars tegenpolen. We hebben ze beiden nodig voor een sterke en duurzame economie.”

Ook minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) spreekt zich uit tegen het “vandalisme”. “Goede afspraken maken goede vrienden. De politiediensten zullen dus ook ingrijpen waar nodig. Monumenten vernielen, straatinfrastructuur afbreken, kat- en muisspel met onze politiemensen, zullen worden aangepakt. Het is in het belang van iedereen om verantwoordelijkheid te tonen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER