Fellaini kopt Manchester United naar finale Europa League

Marouane Fellaini heeft zijn club Manchester United met een rake kopbal in de finale van de Europa League geholpen. De Rode Duivel scoorde het openingsdoelpunt in terugmatch van de halve finale tegen Celta, een doelpunt dat later uitgewist zou worden door een kopbal van Facundo Roncaglia op assist van onze landgenoot Theo Bongonda. Doordat Manchester United de heenmatch met 0-1 gewonnen had, mogen zij echter naar de finale. Daarin zullen ze het opnemen tegen Ajax.

wic

Marouane Fellaini startte in de basis bij Manchester United, de jonge Belg Theo Bongonda begon op de bank bij de bezoekers uit Spanje. Het was Celta de Vigo dat het beste van het spel had in de aanvangsfase van de partij, al leidde dat nauwelijks tot goede kansen. Bij de eerste echte prik aan de overkant was het wel raak. Na flink wat gebrei van de thuisploeg pakte jong talent Marcus Rashford uit met een prachtige voorzet en de inlopende Marouane Fellaini vond het gaatje tussen de doelman en de eerste paal. 1-0 na twintig minuten, de Rode Duivel bracht de Red Devils zo dicht bij de finale van de Europa League.

© REUTERS

Na rust opende Henrikh Mkhitaryan met een harde knal de debatten, maar de vuisten van Celta-doelman Alvarez brachten redding. Op het uur kwamen de Spanjaarden eindelijk eens tot een echte kans. John Guidetto besloot echter voorlangs.

Nog bibberen voor Man U na late gelijkmaker

Fellaini speelde een sterke wedstrijd bij de thuisploeg en was de gevaarlijkste man bij Man U. De middenvelder haalde twintig minuten voor tijd uit met zijn mindere linker na een deviatie van Paul Pogba. De bal paste precies in het hoekje, maar Alvarez verhinderde een tweede Belgische goal. Intussen was met Theo Bongonda ook een tweede Belg het veld opgekomen, en ook die zou nog een duit in het zakje doen. Na een kort genomen hoekschop schilderde Bongonda de bal op het hoofd van Facundo Roncaglia, die het leer propertjes in de hoek verlengde.

In een dolle slotfase moest Manchester United nog aardig bibberen om de finale te halen. Manchester United-verdediger Eric Bailly en doelpuntenmaker Facundo Roncaglia werden nog uitgesloten omdat ze op de vuist waren gegaan en in blessuretijd miste Guidetti nog een dot van een kans om Mourinho en co uit de Europa League te knikkeren.

Toch bleef het bij die 1-1. Daardoor kan Manchester United op 24 mei in het Zweedse Stockholm voor het eerst in zijn geschiedenis de Europa League winnen. Tegenstander zal dan Ajax zijn, dat ondanks een 3-1 nederlaag bij Lyon doorstootte.