Ziekenhuis riskeert boete nadat moeder van twee kinderen overlijdt bij ingreep

Hasselt -

Jessa Ziekenhuis vzw riskeert een boete nadat de ingreep bij een 44-jarige moeder fataal afliep. De Hasseltse ging binnen voor een galblaasontsteking, maar ze overleed aan de complicaties van een verkeerd geplaatste katheter.

Geert Houben

De feiten dateren al van 11 april 2014. Toen werd de moeder van twee kinderen van op dat moment 11 en 13 jaar opgenomen met een acute galblaasontsteking. Na het wegnemen van de galblaas was de vrouw fel verzwakt. Om haar met voeding aan te sterken, beslisten de artsen een katheter te plaatsen. Hieraan zaten drie kanalen of lumen. Eén daarvan doorboorde een slagader en het borstvlies. Als gevolg van de verkeerde plaatsing sijpelde er voeding de borstholte binnen. Een thoraxdrainage en reanimatie drongen zich op 14 april op. Even verbeterde de situatie maar door de gescheurde ader kwam er bloed in de borstholte en ontstonden er hartproblemen.

De vrouw belandde in coma en werd overgebracht van campus Salvator naar campus Jessa. Weer volgde er een reanimatie. Door de problemen aan het hart kregen de hersenen onvoldoende zuurstof en hield het slachtoffer er een zware verlamming aan over. Drie jaar later, op 24 april 2017, zou de moeder het leven laten. De autopsie toonde een verband met het overlijden en de verkeerd afgelopen ingreep aan.

Passieve houding

De nabestaanden dienden een klacht in tegen Jessa Ziekenhuis vzw. Ze vonden gehoor bij het parket waardoor het ziekenhuis vrijdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank moest verschijnen. Het toedienen van onopzettelijke slagen met de dood tot gevolg, luidt de tenlastelegging. Het parket had het over een passieve houding van het ziekenhuis. “Een collectief falen inzake opvolging, in het vaststellen van de diagnose en het ingrijpen. De vrouw heeft hersenschade opgelopen waarna slikproblemen de dood hebben uitgelokt”, aldus de procureur.

Hij hekelde ook dat er te lang getalmd is om de vrouw over te brengen naar campus Jessa waar meer middelen voor haar behandeling voorzien waren. De procureur vroeg aan de rechtbank om Jessa vzw te veroordelen tot een nog nader te bepalen boete.

Tijd verloren

Advocaat Tom Dael nam het op voor de familie van de vrouw. Hij wees erop dat het ziekenhuis niet goed georganiseerd was om alle medische activiteiten goed te laten plaatsvinden. “Het is een kwestie van organisatie waar Jessa voor verantwoordelijk is.” Ook stelde de advocaat dat er meer dan een uur of te veel tijd verloren was gegaan om de vrouw over te brengen. “Voordien was een reorganisatie van Jessa en Salvator geweest, maar dit kan geen rechtvaardiging zijn. Het ziekenhuis is strafrechtelijk verantwoordelijk voor dit medisch incident.”

“Geen collectief falen”

Nadat Jessa-advocaat Rudi Vermeiren zijn respect voor het menselijk lijden van de familie had uitgesproken, benadrukte hij dat het ziekenhuis niet aansprakelijk is. “Het gaat hier niet om een collectief falen. Omdat één of twee artsen iets niet goed doet, betekent dat niet dat uw organisatie niet in orde is. Niemand stond op een verkeerde plaats.”

Daarnaast haalde hij eerdere medische problemen bij het slachtoffer aan en stelde dat het ziekenhuis niet verantwoordelijk was voor het vervoer. “Dat is voor de dienst 112. De overheid heeft dat georganiseerd. Waarom zijn de artsen niet ondervraagd? Waarom is de organisatie niet onderzocht”, stelde hij zich meerdere vragen. Ook haalde de raadsman aan dat de procedure tegen het ziekenhuis niet strafrechtelijk maar burgerlijke moet gevoerd worden. “Ik hoop op rechtvaardigheid”, sprak de ex-man van het slachtoffer tot slot.

“Wij krijgen onze zus niet meer terug. De impact is echt heel groot”, getuigde de zus van de Hasseltse. Vonnis op 1 maart. Het Jessa Ziekenhuis liet weten “haar medeleven te uiten aan de familie van het slachtoffer. “Wij zien in alle sereniteit het vonnis van de rechtbank tegemoet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen