© BELGA

Distributiecentra vrij, maar lege rekken blijven

De supermarkten koesteren goede hoop dat de geblokkeerde distributiecentra snel weer naar behoren zullen functioneren. Maar de rekken raken maar traag weer gevuld.

Arnout Gyssels

De doorbraak komt niets te vroeg. Overal in het land beginnen de boerenprotesten hun sporen na te laten. Veel supermarkten beginnen door hun voorraden te raken. En zeker op vrijdag - een dag waarop veel mensen hun inkopen doen - werd het wel heel duidelijk. Onder meer bij de vestiging van Colruyt in Ledeberg zijn er vrijdagavond vele lege rekken. “Het boerenprotest en de wegblokkades verstoren de aanvoer van onze producten. We doen ons uiterste best om je te blijven bedienen”, aldus een boodschap voor de klanten. Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen hoe erg het zal zijn, maar op veel plekken zul je toch niet alles kunnen inslaan wat op het boodschappenlijstje staat.

De distributiecentra van Colruyt zijn intussen weer vrij. De andere supermarktketens - Delhaize, Lidl en Aldi - hebben wel nog te kampen met blokkades van kwade boeren, maar daar lopen gesprekken. Met horten en stoten weliswaar, tegen vrijdagavond blokkeerden kwade boeren in Zellik een distributiecentrum van Delhaize dat ze eerder vrij hadden gemaakt. Bij sectorfederatie Comeos hadden ze er nochtans een goed oog op dat het niet nodig zal zijn om de verzoekschriften boven te halen en de boeren door de politie te laten verwijderen.

Essentiële job

Ze hadden dan ook doorheen de dag de druk opgevoerd. “Onze essentiële job, namelijk het bevoorraden van onze klanten komt nu in het gedrang”, liet ceo Dominique Michel weten. “En dus moeten de blokkades opgeheven worden. De supermarkten zijn intussen naar de rechtbank gestapt en we hebben dwangbevelen tot ontruiming. Als er geen verbetering komt in de komende uren gaan de supermarkten daar effectief gebruik van maken. We hopen dat het niet zover moet komen en dat na deze lange week de blokkades overal verdwijnen.”

LEES OOK. Economische schade groeit, maar niemand treedt op: worden boeren met fluwelen handschoenen aangepakt? 

Bij Colruyt waren alle distributiecentra tegen vrijdagavond weer vrij.© fvv

Bij Colruyt ging het om de distributiecentra in Halle, Ghislenghien en Ollignies. Nu die weer normaal kunnen functioneren zal de supermarktketen “alles op alles zetten” om de vrachtwagens vanuit de distributiecentra zo snel mogelijk te laten vertrekken naar de winkels. Door de blokkades van de boeren zijn hier en daar wat gaten in de rekken van de winkels, die nu “zo snel als mogelijk” aangevuld zullen worden.

Aldi moest afrekenen met vier geblokkeerde distributiecentra. In Heusden-Zolder zijn ze er al uit, die moet uiterlijk tegen zaterdagmiddag vrij zijn. In Turnhout, Vaux-sur-Sûre en Gembloers lopen de gesprekken met de boeren nog.

Miljoenen schade

Bij Delhaize zat vooral het depot in Ninove in de rats. Vandaar verdeelt de keten vooral dranken en droge producten, die makkelijker te bewaren zijn en waar de meeste winkels een behoorlijke stock van hebben. En bij Lidl situeerde het probleem zich vooral in Wallonië. Daar hadden de landbouwers het gemunt op het distributiecentrum van Marche-en-Famenne.

De boerenprotesten hakten er niet alleen stevig op in bij de supermarkten. Sinds maandagavond is de haven van Zeebrugge bijvoorbeeld volledig vastgezet. Op vrijdag stonden daar tweeduizend truckers geblokkeerd. Het zal nog een paar dagen duren voor die kilometerslange files volledig opgelost zijn. Uit schattingen van Voka blijkt dat de boerenprotesten al voor 100 miljoen euro aan economische schade hebben opgeleverd.

De vraag is of de boeren dit weekend en volgende week nog verder gaan met blokkades opwerpen aan autosnelwegen en andere belangrijke punten in het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER