David Nas - copyright foto: Kerknet

Gehuwd, drie kinderen en ooit automonteur: David Nas als allereerste getrouwde man door het aartsbisdom tot priester gewijd

In de Basiliek van Koekelberg is David Nas (32) vanmiddag tot priester gewijd. Niet zo uitzonderlijk, denk je? Wel als je weet dat hij gehuwd is en drie kinderen heeft. Het is de eerste keer dat een getrouwde man door het aartsbisdom tot priester is gewijd. 

We vallen meteen met de deur in huis: hoe kan een gehuwde man met drie kinderen tot priester gewijd worden? Wat dan met het celibaat? Vragen voor David Nas die in Sint-Katelijne-Waver woont en die zich na zijn wijding in de Basiliek van Koekelberg priester mag noemen. 

"Ik ben de eerste gehuwde man die door het aartsbisdom tot priester gewijd wordt. Ik ben lid van de Chaldeeuwse kerk, een deel van de rooms-katholieke kerk, maar met een oosterse ritus." Ze hebben een eigen organisatie, waardoor het celibaat geen verplichting is. Priesters mogen dus gehuwd zijn, mogen kinderen hebben. Nas heeft zelf drie kinderen - een jongen van 7, en twee meisjes van 4 en 2. "Mijn zoontje zegt nu al: "Papa, ik wil ook pastoor worden.""

BEKIJK - "Absolute primeur in de 465-jarige geschiedenis van het bisdom Mechelen-Brussel", legt woordvoerder Geert De Kerpel uit:

Videospeler inladen...

Zijn verhaal: gehuwd, drie kinderen en ooit automechanieker

Nas leerde zijn vrouw in 2009 kennen. "Helemaal aan het begin van onze relatie heb ik al verteld dat die gedachten een grote rol spelen. Ik wilde open kaart spelen. We kenden elkaar nog maar net, maar ze had er onmiddellijk begrip voor. Ze is zelf ook heel actief bezig met het geloof, dus het was geen grote drempel om te aanvaarden."

Ik heb me altijd gelukkig gevoeld met wat ik deed, maar ik voelde dat er iets ontbrak

David Nas

In 2013 trouwde het koppel en begin 2015 hakte Nas de knoop door: hij zou aan zijn priesteropleiding beginnen. "Op dat moment was dat sterker dan ooit. Ik kan mijn verhaal niet beschrijven als miraculeuze of mystieke ervaring, mijn roeping is organisch gegroeid. Ik had al engagementen in de kerk, ik ben opgevoed met de katholieke kerk, we nemen als familie de katholieke waarden in acht. Zo gaan we bijvoorbeeld elke zondag naar de eucharistie, en nemen we deel aan de sacramenten."

"Op een bepaald moment in je leven besef je dat dit wel eens de weg kan zijn. Ik ben op de arbeidsmarkt automecanicien geweest. Ik heb me altijd gelukkig gevoeld met wat ik deed, maar ik voelde dat er iets ontbrak. Dit is voor mij een zinvolle manier om met mijn leven bezig te zijn, om ten dienste te staan van de mensen."

Mijn zoontje zegt nu al: "Papa, ik wil ook pastoor worden"

David Nas

Tijdens zijn priesteropleiding aan het seminarie in Leuven waren er soms wel verbaasde of verraste reacties, maar onbegrip was er nooit. "Ik heb me doorheen al die jaren sterk gedragen gevoeld. Mijn aanwezigheid was een meerwaarde, dat toont net de diversiteit van de kerk."

Zijn huwelijk is "een troef in het priesterschap"

Zelf denkt hij dan ook dat het feit dat hij getrouwd is een troef zal zijn als priester. "Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van een relatie. Je kan niet zomaar zeggen dat het huwelijk een wondermiddel is om het celibaat te omzeilen. Ik denk dat het belangrijk is dat het huwelijk stabiel is. Als mijn huwelijk op de klippen loopt, als er voortdurend spanningen en ruzies zijn, dan kan ik als mens ook geen deftige raad geven."

Hij hoopt vooral dat de mensen de stap naar hem durven zetten "om de intieme dingen van een huwelijk te bespreken. Dan is het alsof ze met een goede vriend of vertrouweling kunnen spreken, niet enkel met een priester."

Ik ben niet tegen het celibaat, ik ben wel voorstander van de celibaatskeuze

David Nas

En wat als mensen toch eens gek opkijken van een getrouwde priester? "Ze mogen dat. Als er mensen zijn die daar moeilijkheden mee hebben, moet ik dat respecteren. Ik kan begrijpen dat het ergens wringt, als je alleen het celibaat kent en er ineens iemand uit de lucht komt gevallen die gehuwd is en plots priester wordt. Ik kan alleen maar in dialoog treden en uitleggen hoe het zit. Een gebrek aan kennis van de wereldwijde kerk, hoe het er in andere kerken aan toegaat, leidt tot een verengd beeld van wat ons priesterschap is."

Geen pleidooi om het celibaat af te schaffen

Toch pleit hij er niet voor om het celibaat af te schaffen. "Ik ben niet tegen het celibaat, ik ben wel voorstander van de celibaatskeuze. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige bisschoppen en kerkleiders ook in die richting denken en dat het celibaat uiteindelijk ook wel een keuze zal worden, en geen aanhangsel meer zal zijn van het priesterschap. Voor mij is het evident dat de kerk er oren naar heeft als er een bepaalde evolutie in de maatschappij is."

In zijn kerk is het dus een keuze. "Het merendeel is celibatair. Het gehuwd priesterschap is niet noodzakelijk beter dan het celibataire, absoluut niet. Het is niet zo dat het gehuwd priesterschap alle problemen zal oplossen. Het zal een meerwaarde betekenen voor de kerk, maar niet in die mate dat de meeste mensen denken dat het seksueel misbruik zal stoppen. Hier in België, met de hele problematiek rond seksueel misbruik, begrijp ik dat de vraag gesteld wordt. Zo macht uitoefenen is not done, het is schandalig, zeker als het komt van iemand die in de kerk actief is."

Meest gelezen