Antwerp-icoon Louis Lambert op 92-jarige leeftijd overleden: de laatste landskampioen van 1957 is niet meer

Louis Lambert is op vrijdag 2 februari op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Great Old. Lambert was lange tijd de enige nog levende landskampioen van 1957 en was blij om afgelopen zomer het stokje te kunnen doorgeven. Hij bracht zijn laatste jaren door in een woonzorgcentrum op een boogscheut van het Bosuilstadion.

Hannes Van Gael

Lambert sloot zich als jeugdspeler aan bij Antwerp en debuteerde er in 1950. Hij kende er een bijzonder succesvolle periode met bekerwinst in 1955 en de landstitel in 1957. Hij was een ploegmaat en goede vriend van ‘Mister Antwerp’ Vic Mees, met wie hij samen van zijn woonplaats Schoten naar de trainingen en wedstrijden pendelde. Hij stond ook tussen de lijnen in de dubbele confrontatie met Real Madrid net na de titel.

Opvallend feitje: in de kampioenenmatch pakte Lambert een rode kaart en werd hij uitgesloten. Maar dat maakte de feestvreugde er niet minder op. Na de titel van 1957 moest de Great Old 66 jaar wachten op een nieuw kampioenschap en ondertussen zijn Lambert de overlijdensberichten van al zijn ex-ploegmakkers en vrienden passeren. Bij de titel in 2023 was hij de enige kampioen van 1957 die zijn opvolgers kon feliciteren.

Nen beteren doktoor

Lambert werd nog regelmatig uitgenodigd door zijn ex-club, waar hij ook na zijn carrière nog geregeld kwam, onder meer als jeugdverantwoordelijke. Even voor zijn 92ste verjaardag, op de 14e speeldag van het lopende seizoen, kwam de gewezen verdediger nog de aftrap geven van Antwerp-Standard.

© BELGA

Lambert bleef tot lang na zijn pensioenleeftijd in het voetbal betrokken. Zo was hij als tachtiger nog aan het werk als jeugdtrainer bij Ternesse in Wommelgem. Hij bleef heel zijn leven fit. Het geheim van die scherpte? “Ik was altijd heel sportief, rookte niet en we dronken geen bier als we met de ploeg op stap gingen. En ik had misschien nen beteren doktoor”, grapte hij. Het was Lambert ten voeten uit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de aanloop naar de landstitel van Antwerp gingen we bij Lambert langs in het woonzorgcentrum in Deurne. Anderhalf uur lang hingen we aan zijn lippen terwijl hij vertelde over de titel in 1957, de Europese wedstrijden tegen Real Madrid en de carrière van zijn zoon Paul bij… Beerschot.

LEES OOK. Louis Lambert (91) is de enige nog levende oud-speler die in 1957 kampioen werd met Antwerp: “Ik hoop dat ze zondag de titel pakken, dan kan ik naar het feestje”

LEES OOK. Louis Lambert krijgt na 66 jaar eindelijk opvolging van nieuwe Antwerpspelers in Champions League: “Heel ’t Stad lag plat toen Real Madrid naar de Bosuil kwam”

In zijn kamer in het woonzorgcentrum op gehoorafstand van de Bosuil. Linksboven: zijn zoon Paul, die nog de Beker van België won met Beerschot.© Patrick De Roo

Lambert (vierde van links) en zijn ploegmakkers voor het treffen tegen het grote Real Madrid.