Britse gevechtsvliegtuigen vertrekken vanop hun basis in Cyprus om aanvallen uit te voeren op Houthi-doelwitten in Jemen (foto 3 februari 2024).)
UK MOD © Crown copyright 2024

Amerikanen en Britten voeren nieuwe luchtaanvallen uit op Houthi-rebellen in Jemen

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd op de Houthi-rebellen in Jemen. Volgens de Amerikaanse en Britse ministeries van Defensie waren er in totaal 36 aanvallen op 13 locaties. Ze zijn een reactie op de toenemende aanvallen van Houthi-rebellen op internationale schepen in de Rode Zee.

Het is niet voor het eerst dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk luchtaanvallen uitgevoerd hebben boven Jemen. Begin januari deden ze dat een eerste keer. De aanvallen zijn een reactie op aanvallen van Houthi-rebellen op containerschepen en tankers die door de Rode Zee varen. Ze vallen de schepen aan met drones en raketten, als teken van steun voor Hamas bij de oorlog tegen Israël in de Gazastrook.

Afgelopen nacht hebben de VS en het VK 36 aanvallen op 13 locaties in Jemen uitgevoerd, klinkt het in een gezamenlijke verklaring. Ze viseerden daarbij ondergrondse wapenopslagplaatsen, raketsystemen, lanceerders, radarinstallaties en luchtverdediging van de Houthi's in Jemen.

De aanvallen waren "proportioneel en noodzakelijk", zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. "Ze zenden een duidelijk signaal naar de Houthi's dat ze verdere gevolgen zullen blijven dragen als ze hun illegale aanvallen op internationale schepen niet stopzetten." Maar de Houthi's hebben eerder al duidelijk gemaakt dat ze dat niet van plan zijn.

Houthi's viseren schepen in Rode Zee, internationale coalitie wil beschermen

De Jemenitische Houthi-rebellen voeren sinds november bijna dagelijks raket- of drone-aanvallen uit op commerciële en militaire schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Ze zijn het niet eens met de Israëlische operatie tegen Hamas in de Gazastrook en willen zo Hamas steunen. Ze viseren met hun aanvallen de internationale gemeenschap die Israël steunt, Amerikaanse doelen in het bijzonder.

De Rode Zee - mét het Suezkanaal - en de Golf van Aden vormen belangrijke doorgangen voor de wereldwijde handel. Maar door de toenemende aanvallen van de Houthi's vermijden steeds meer schepen de Rode Zee om naar Europa en terug te varen. Daardoor moeten ze rond Afrika. Dat kost niet alleen meer tijd, maar ook meer geld. Daarop stelden de Verenigde Staten een internationale coalitie samen om de scheepvaart te beschermen. Op 12 januari volgde dus een eerste aanval.

Het is nu al de derde aanval op Houthi-rebellen in enkele dagen tijd. Vrijdag onderschepten de Amerikanen 8 drones die vanuit Houthi-gebied in Jemen gelanceerd waren richting Rode Zee en de Golf van Aden. Ze neutraliseerden ook 4 drones die klaarstonden om gelanceerd te worden. En gisteren schoten ze 6 kruisraketten neer die bedoeld waren om schepen in de Rode Zee mee aan te vallen.

De nieuwe Amerikaans-Britse luchtaanvallen werden net als de vorige operaties ondersteund door Australië, Bahrein, Canada, Denemarken, Nederland en Nieuw-Zeeland.

Aanvallen op Irak en Syrië

Vrijdag vielen de Verenigde Staten al 85 doelen aan in Irak en Syrië. Ze namen toen onder meer posities van Iraanse elite-eenheden in het vizier. Die aanvallen waren een vergelding voor de dood van drie Amerikaanse militairen. Zij kwamen vorige week om het leven bij een drone-aanval in het grensgebied van Jordanië en Syrië.

Meteen na de droneaanval had de Amerikaanse president Joe Biden al radicale groeperingen in Syrië en Irak met de vinger gewezen. De groeperingen worden gesteund door Iran, maar Iran ontkent met klem elke betrokkenheid.

De lichamen van de drie omgekomen militairen werden eerder deze week overgebracht naar de VS. President Joe Biden woonde de ceremonie bij.
Represented by ZUMA Press, Inc.

Iran is de grootste bondgenoot en donor van de Houthi's. Ze steunen hen al jaren met wapens en trainingen in de burgeroorlog in Jemen, die al sinds 2015 woedt. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de Houthi's rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de dood van de militairen.

Al sinds het begin van de Israëlische operatie in de Gazastrook wordt gevreesd dat het conflict verder zal escaleren. Verschillende landen hebben die vrees nogmaals geuit. Morgen komt de VN-Veiligheidsraad bijeen over de kwestie.

Meest gelezen