Met de VAR in een hoofdrol: Anderlecht doet gouden zaak tegen AA Gent, maar controversiële afgekeurde goal zet kwaad bloed bij Buffalo’s

Anderlecht wint met 1-0 van Gent. Een penaltytreffer van Dreyer was voldoende na een lompe overtreding van Watanabe. Gent zag in de laatste minuten nog een treffer van De Sart discutabel afgekeurd worden. Anderlecht blijft tweede, Gent blijft achter met 1 op 12. Wordt het nog knokken voor Play-off 1?

Wout Libin

Vooraf noemden we deze topper reeds het duel der geslagen honden. Anderlecht begon met een magere drie op negen aan het nieuwe jaar, Gent haalde zelfs maar één punt. Tijd voor verandering dus. Riemer bracht Vazquez en Verschaeren in zijn basiself, Vanhaezebrouck deed hetzelfde met Depoitre en Tissoudali (terug van de Africa cup). Straffer was de basisplaats voor Watanabe. Gisteren rond 16u werd de Japanner nog uitgeschakeld op de Asia cup, 26 uur en een vlucht van zeven uur later stond hij in de basis te Brussel. Vanhaezebrouck was een gelukkig man. Ook vandaag was het verschil tussen een defensie met én zonder de Japanner duidelijk. Hij stond pal.

Nummer 14 voor Dreyer

Tot Watanabe net voor het affluiten van de eerste helft een lompe penalty overtreding beging. Stroeykens snoepte hem net voor hij de bal wou wegtrappen de bal af. Resultaat: de Japanner plantte zijn studs op de jong Belg. Penalty, geen twijfel mogelijk. Een koud kunstje voor Dreyer, die zijn veertiende van het seizoen met wat geluk onder Schmidt jaste. 1-0. Matchen tegen Anderlecht lijken de Japanner niet echt te liggen. Ook in de heenmatch veroorzaakte Watanabe een vermijdbare strafschop.

(lees verder onder de foto)

© BELGA

Ervoor waren we vooral getuige van een tactisch steekspel tussen de twee trainers. Veel kansen kregen we niet te zien. De goed georganiseerde druk van Gent maakte het Anderlecht moeilijk. Toch kwam paars-wit er een aantal keer goed uit. Eerste combineerde Hazard, die veel initiatief nam, met Verschaeren waarna zijn voorzet door Vazquez gedevieerd werd. Een goede redding van Schmidt voorkwam daar de achterstand al. Even later haalde Hazard vanop afstand uit, de bal zoefde net naast de kooi van Schmidt.

Maar ook de Gentse pressing bracht op, of beter: creëerde mogelijkheden om op te brengen. Daarvoor was het in balbezit allemaal net niet zuiver genoeg. Gerkens is ook geen Kums. Vooral Tissoudali moest nog wennen aan de Belgische velden. Oké, hij trapte eens net naast. Voor de rest blonk de Marrokaan uit in het maken van slechte keuzes. Meer dan eens ontbrak bij hem de kwaliteit in de laatste pass om echt kansen te versieren. Als hij dan eens voor zijn eigen kans moest gaan, besloot hij een gedekte Depoitre aan te spelen.

Verder een eervolle vermelding voor Vazquez. De Argentijnse spits deed het niet slecht. Hij maakte oorlog, won duels, zette intensief druk en hield ballen bij. Daarbij werkte hij ook in verdedigend opzicht hard. Maar scoren lukte hem niet. Toch kreeg hij een applausvervanging.

(lees verder onder de foto)

© Isosport

Onmondig Gent

In de tweede helft moest Gent komen. Al liet dat lang op zich wachten. Anderlecht hield goed babezit en was zelfs de gevaarlijkste ploeg. Eerst schudde Yokota Hazard nog af. Maar krulde naast. Paars-wit kwam op het uur dicht bij een dubbele voorsprong. Een heerlijke korte combinatie tussen Verschaeren, Stroeykens -alweer een uitblinker- en Dreyer belandde bij Vazquez. Echter net iets te veel achter hem, waardoor hij iets te veel tijd nodig had en afgeblokt werd. Een reuzekans. Iets later: alweer een bal van Dreyer, de vrijstaande Vazquez knalde zijn inzet tegen een Gentse verdediger. De lage corner die volgde, werd door Hazard naast geplaatst. En ook Dreyer knalde nog eens in de handen van Schmidt.

Een kwartier voor tijd was er dan een eerste ophef. Op een verre Gentse inworp krijgt Debast de bal ongelukkig tegen de arm. De Buffalo’s schreeuwen moord en brand, ref Larforge fluit … voor een voorafgaande overtreding van Depoitre op Rits. De bezoekers voelen zich een eerste keer tekortgedaan.

Meteen daarna bracht Vanhaezebrouck Surdez en Gandelman voor Samoise en Watanabe dan maar. Veel beterschap bracht dat niet. Als zelfs De Sart al ballen simpel in begint te leveren. Offensief was het zoeken voor Gent. Tissoudali knalde nog eens van ver in Schmeichels handen. En Gandelman zorgde vijf minuten voor affluiten voor de beste Gentse kans wanneer Schmeichel zijn volley net over moest tikken. Op de corner erna ontsnapte Anderlecht. De Sart vlamde onhoudbaar binnen maar de VAR had gezien dat Arnstad door Kandouss omver gelopen werd. Ons oordeel? Licht, alweer voer voor discussie.

(lees verder onder de foto)

© BELGA

Dat Gattoni in de extra tijd zijn debuut mocht vieren, is louter voor de annalen. Anderlecht hield stand.

Anderlecht blijft zo tweede en volgt -inclusief de drie punten tegen Genk- op tien punten van Union. Gent ziet -op moment van schrijven staat Cercle voor- de Vereniging tot op drie punten naderen. Wordt het nog knokken voor Play-off 1?

Digest

Opstelling Anderlecht: Schmeichel, Patris, Debast, Vertonghen, Arnstad, Rits, Stroeykens (90’ Gattoni), Verschaeren (71’ Leoni), Hazard (82’ Angulo), Dreyer en Vazquez (82’ Dolberg)

Opstelling AA Gent: Schmidt, Kandouss, Watanabe (77’ Gandelman), Mitrovic, Samoise (77’ Surdez), De Sart, Gerkens, Brown, Yokota, Tissoudali en Depoitre

Doelpunten: 45’ Dreyer (strafschop) 1-0

Gele kaarten: Gerkens, Watanabe, Mitrovic, Yokota en Patris

Rode kaarten: /

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer