Groen: ‘Budgetten voor veilige fietspaden raken niet uitgegeven’

Stijn Bex. © Belga

De Vlaamse budgetten die worden voorzien voor de aanleg van veilige fietspaden raken niet uitgegeven. Dat concludeert Groen uit cijfers die de partij opvroeg.

De begroting van 2023 voorzag bijna 275 miljoen euro voor fietsinfrastructuur. Maar dat jaar werd er slechts 77,9 miljoen euro uitgegeven, berekende Groen. Voor de periode 2020-2024 werd 1,4 miljard euro voorzien. Daarvan is 463.000 euro, of 33 procent, effectief uitgegeven. ‘Aan dat tempo duurt het nog meer dan 12 jaar om de middelen die Peeters voorzien heeft, ook effectief uit te geven’, zegt Vlaams Parlementslid Stijn Bex.

Ook de middelen van het Kopenhagenplan raken niet uitgegeven, stelt Groen. Dat was het plan van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) om de gemeenten aan te zetten tot investeringen in fietsinfrastructuur. Van de voorziene 150 miljoen euro werd in drie jaar tijd slechts 14 miljoen euro uitgegeven. Bijna 100 miljoen euro van die 150 miljoen euro komt van Europese relancemiddelen. Die Europese miljoenen dreigt de Vlaamse regering door haar getreuzel nu kwijt te spelen, concludeert Bex.

Partner Content