Vincent Van Quickenborne maakt een Stadslijst voor Kortrijk, met CD&V en Open VLD
James Arthur Photography

Strijdbijl begraven in Kortrijk? Van Quickenborne met CD&V naar kiezer, maar Stefaan De Clerck distantieert zich

In Kortrijk gaan Team Burgemeester van Vincent Van Quickenborne en CD&V met één lijst samen naar de kiezer bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Ex-CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck, die 12 jaar geleden aan de kant werd geschoven door diezelfde Van Quickenborne, distantieert zich. 

Stadslijst voor Kortrijk. Onder die naam verenigen Team Burgemeester en CD&V Kortrijk zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. 

Een opmerkelijke aankondiging, want het klikte al jaren niet meer tussen de lokale CD&V en Van Quickenborne. En daarvoor moeten we terug naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck werd in Kortrijk toen uitgedaagd door Open VLD'er Vincent Van Quickenborne, die daarvoor de regering verliet. 

CD&V won de verkiezingen en dus dacht De Clerck zijn burgemeestersjerp te kunnen behouden. Wat hij toen niet wist, was dat Van Quickenborne - die met zijn partij tweede werd bij de verkiezingen - achter zijn rug een akkoord sloot met de N-VA en de toenmalige SP.A. 

De sjerp ging bijgevolg naar Van Quickenborne. De Clerck moest met CD&V naar de oppositie. De christendemocraten verdwenen zo voor het eerst in bijna 150 jaar uit het bestuur van de stad. Stefaan De Clerck sprak van een "anti-coalitie", zijn zoon Felix vond het "Zum Qotsen" (sic). Vertaald: "om te kotsen", met de Q als verwijzing naar Van Quickenborne. 

BEKIJK - Zo verliep de wissel van de macht in Kortrijk in 2012:

Videospeler inladen...

Zes jaar later, bij de verkiezingen van 2018, werd trouwens dezelfde coalitie gevormd. Ook nu zit CD&V nog steeds in de oppositie. 

In oktober gaan de partijen samen naar de kiezer, met - opvallend - Felix De Clerck op de lijst. "De verzoening is een feit", zegt hij daarover, "al vergeten we natuurlijk een aantal zaken niet". "Voor ons is het tijd om opnieuw bestuursverantwoordelijkheid te nemen. We hebben veel goede mensen, met goede ideeën. De beste manier om dat te realiseren, is volgens ons de krachten bundelen." 

De verzoening is een feit, al vergeten we natuurlijk een aantal zaken niet

Felix De Clerck (CD&V)

Vader Stefaan - die niet meer lokaal actief is - kan zich niet vinden in de beslissing. "Ik distantieer mij hier volledig van", zo laat hij weten in een schriftelijke reactie. "Samenwerking met Ruth Vandenberghe (die Van Quickenborne jarenlang heeft vervangen als waarnemend burgemeester, red.) kan, niet met Vincent Van Quickenborne. Hij beschikt niet over de nodige integriteit, zo blijkt uit vele recente berichten."

"Het verleden, wat er gebeurd is in Kortrijk, dat is voor de Kortrijkzanen prehistorie", zegt Van Quickenborne. "Wat telt, is de toekomst. Het klikt goed tussen ons. De liefde voor de stad is groot en we barsten van plannen voor de stad."

BEKIJK - "Ik ben een volwassen man, ik mag soms ook al zelf iets doen": Felix De Clerck reageert op de vernieuwde Stadslijst.

Videospeler inladen...

"Kortrijk is de laatste decennia echt veranderd", zo staat te lezen in een persbericht. "Het aantal inwoners is net over de 80.000 gegaan, we naderen de kaap van 8 miljoen bezoekers. De politiek moet mee-evolueren. Het klassieke onderscheid tussen nationale partijen is steeds minder relevant in steden. Cruciaal is dat politici over de partijgrenzen heen de handen in elkaar slaan."

Kortrijk werd de afgelopen jaren geleid door Ruth Vandenberghe, die Van Quickenborne verving toen hij minister van Justitie was in de federale regering. In oktober nam hij in die functie ontslag, waarna hij terugkeerde naar zijn stad. "Ik besef dat ik veel goed te maken heb, nadat ik vertrokken ben naar Brussel", zo zei hij toen. 

James Arthur Photography

9-puntenplan

Stadslijst Kortrijk komt meteen met een 9-puntenplan, voor de komende verkiezingen, met als doel de stad mooier, creatiever en veiliger te maken tegen 2030. "We willen verder werk maken van de stadsvernieuwing die volop aan de gang is in Kortrijk", zei voormalig burgemeester Ruth Vandenberghe. "Dat doen we door in nog meer groen te voorzien. Niet alleen grote projecten zoals de Kortrijkse Groene Gordel, maar ook kleine parkjes her en der."

Ook water blijft belangrijk. "De Leie is de levensader van Kortrijk. Het is de aantrekkingspool geworden. Maar ook elders komen er waterpartijen, wadi's, fonteinen, waterspeeltoestellen." 

Als creatieve stad wil Team Burgemeester Stadslijst ook de winkelstraten omvormen tot winkel-ondernemersstraten. "Terwijl starters onvoldoende plaatsen vinden, staan heel wat winkelpanden leeg", klinkt het. "Eigenaars krijgen de keuze: ofwel een forse leegstandtaks betalen ofwel het pand ter beschikking stellen aan een betaalbare prijs aan ondernemers." 

Op zaterdagnamiddag zou er dan weer kinderopvang moeten zijn in het winkelgebied, om ouders rustig te laten winkelen.

Meest gelezen