Werner Helsen en Marc Degryse.
Volledig scherm
PREMIUM
Werner Helsen en Marc Degryse. © Photo News

Na de farce gaat Marc Degryse op bezoek bij VAR-expert Werner Helsen: “Sommige mensen voelen zich niet comfortabel als VAR”

Heisa alom rond onze arbitrage. De VAR-fase in Anderlecht-Gent, het herspelen van Anderlecht-Genk, Eupen dat boos is. “Amateurisme van de bovenste plank”, zeggen ze in Gent. Huisanalist Marc Degryse trok na al die ‘blunders’ naar Werner Helsen, Research Consultant bij UEFA van de videorefs, en die ziet een aantal duidelijke lacunes in het Belgische systeem.

45 reacties

  • linda van landeghem

    3 maanden geleden
    Vertoon geen beelden of geef geen commentaren aan de toeschouwers bij een tussenkomst van de VAR. De scheids geeft dit aan. Stap dan wel af van wiskundige benaderingen met 3D lijnen. Als men het buitenspel niet kan vaststellen door een correcte lijn te trekken, is het geen buitenspel. Geen clear error omdat ze het niet konden zien met het blote oog. De toeschouwers al helemaal niet. Dus vermijdt toch onnodige discussies.
  • René Van Halen

    3 maanden geleden
    Probleem is dat men scheidsrechters inschakelt als VAR. VAR zou een aparte categorie scheidsrechters moeten zijn. En gaan beweren dat het voor de invoering van de VAR allemaal zo perfect was is ook niet waar. Als de speler van AA Gent een fout had gemaakt die de scheidsrechter niet kon zien, was de interventie van de VAR juist geweest.
  • linda van landeghem

    3 maanden geleden
    1°Definieer "clear error": zou moeten zijn..."duidelijke fout" van het scheidsrechterstrio op het veld. Buitenspel met een teennagel niet gefloten is GEEN clear error. Begin daar al mee. Vlagt de linesman en het is een mm buitenspel, behoud dan zijn beslissing. Vlagt hij niet...dan is het geen buitenspel. Hij kon dat onmogelijk zien. 2° Leg de klok stil en hervat na de beslissing. 3° Geef de club één challenge per match. 4° Penalty als de hand beweging maakt naar de bal.Dat zou al veel oplossen.
  • etienne sneyers

    3 maanden geleden
    Als we ons bij alles wat er misloopt moeten neerleggen, waar leidt dit dan naartoe? Naar willekeur en manipulatie van de bovenste plank. Waarom wordt iedereen bang gemaakt voor de gevolgen van mogelijke beslissingen? Omdat velen te laf zijn om de waarheid onder ogen te zien. Liever blijven aanmodderen dan door de zure appel heen te bijten. Besef wel dat niets doen het ergste is wat ons voetbal kan overkomen. Alles proberen af te dekken met de mantel der liefde is geen opportuniteit.
  • arlette meulemans

    3 maanden geleden
    Voetbal is geen wiskunde. Dat weet Marc beter dan wie ook, maar misschien nam de var en de ref toch de juiste beslissing en moeten we ons daar bij neerleggen. Waar ik me moeilijker mee kan verzoenen is met de uitlatingen van Hein. Als dat het niveau is van onze trainers dan is ons voetbal pas om zeep.