© Belga

Burgemeester Van Quickenborne vormt met CD&V stadslijst in Kortrijk, voorganger Stefaan De Clerck (CD&V) “distantieert zich” van samenwerking met zijn aartsrivaal

Kortrijk -

Na een vete van meer dan tien jaar hebben aartsrivalen Open VLD en CD&V in Kortrijk de strijdbijl begraven. De partij van huidig burgemeester Vincent Van Quickenborne trekt samen met de christendemocraten naar de kiezer onder de lijst Team Burgemeester, Stadslijst voor Kortrijk. Opvallend: terwijl Felix De Clerck vierkant achter de operatie staat, verwerpt zijn vader Stefaan, de vorige burgemeester van Kortrijk, de samenwerking. Hij wrijft burgemeester Van Quickenborne een gebrek aan deontologie en integriteit aan.

Bas De Wilde, Simon Andries

De samenwerking is opmerkelijk, want bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd CD&V als grootste partij nog buitenspel gezet in Kortrijk. Vincent Van Quickenborne werd toen burgemeester na een verkiezingsuitslag waarbij CD&V de grootste partij was. Het zou een derde ambtstermijn moeten geworden zijn voor Stefaan De Clerck, maar CD&V werd door een nieuw kartel tussen N-VA, Vooruit en Open VLD twaalf jaar lang in de oppositie geduwd.

De voltallige CD&V-fractie gaf kort na de verkiezingen van 2012 nog een persconferentie in café Balthazar, waarin ze hun woede en ontgoocheling ventileerden over de stadscoalitie die toen “achter hun rug” werd samengesteld. Maar het kan verkeren, en zeker in de politiek. Maandagochtend legde Felix De Clerck, zoon van de laatste CD&V-burgemeester, uit dat er niets meer is blijven hangen van die negatieve gevoelens. Integendeel: de laatste jaren hebben de twee fracties mekaar meer en meer gevonden.

“Dat was merkbaar in de discussies die werden gevoerd in de gemeenteraad, eigenlijk hebben we de laatste tijd nooit echt harde oppositie gevoerd”, zegt fractieleider Hannelore Vanhoenacker (CD&V). Op bepaalde vlakken vonden beiden politiek fracties mekaar zelfs zeer goed. “De knip in Bissegem is bijvoorbeeld zo’n dossier waar beide fracties van plan zijn om het nog eens te evalueren.”

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld: Van Quickenborne en De Clerck in 2012, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.© Pol De Wilde

Stefaan De Clerck: “Strookt niet met CD&V-waarden”

Stefaan De Clerck© BELGA

Felix’ vader Stefaan lijkt zich echter minder te kunnen verzoenen met de grote verbindingsoperatie. “Ik distantieer mij van deze spijtige beslissing”, laat hij optekenen door onze collega’s van De Standaard die de vorige burgemeester om een reactie vroegen. “De deontologie en de integriteit van de huidige burgemeester (Vincent Van Quickenborne, red.) stroken gewoon niet met de waarden van CD&V. Punt.”

Stefaan De Clerck benadrukt dat hij met Open VLD an sich geen problemen heeft, maar des te meer met de figuur van Vincent Van Quickenborne. “Ze kennen mijn standpunt op dat vlak. Ik heb het dan helemaal niet over wat er gebeurd is in 2012, dat was alleen democratisch te betreuren. Maar dit gaat over het belang van respect voor de politie, respect voor de burger en respect voor de gezinswaarden. Er zijn veel elementen die mij overtuigen dat de burgemeester niet de juiste integriteit heeft.” De Clerck verwijst daarmee naar Pipigate, het vermeende politiecombi-plasincident, waarbij Van Quickenborne in opspraak kwam.

“Dit is volgens mij nog niet het einde van het verhaal. We zien wel wat er nog zal gebeuren”, zo maakt De Clerck zich sterk.

“Team Burgemeester is hoe dan ook meer dan alleen Van Quickenborne”, benadrukt Kortrijkzaan en nationaal CD&V-jongerenvoorzitter Sien Vandevelde. “Het verleden is het verleden. Het is tijd om vooruit te kijken met een nieuwe generatie politici. Ik geloof sterk in de samenwerking.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER