Walen verliezen steeds meer geloof in de politiek: vertrouwen afgelopen 10 jaar zowat gehalveerd

De modale Waal wantrouwt de politiek steeds meer, ongeacht het beleidsniveau. Dat blijkt uit de Waalse Sociale Barometer 2023, die voorgesteld is door het regionaal statistiekbureau Iweps. Desondanks wordt de democratie als politiek systeem niet in vraag gesteld, maar willen de respondenten meer inspraak en meer transparantie.

De peiling toont aan dat het vertrouwen in de verschillende politieke organen in Wallonië bijna met de helft is gedaald in 10 jaar tijd. Zo stond een ruime meerderheid van de Walen in 2013 nog positief tegenover zowel de federale overheid (73,8 procent) en het Waals Gewest (70,8 procent), als de Europese Commissie (59 procent). Nu zijn die percentages gezakt naar respectievelijk 39, 32,5 en 37 procent.

Ook het Waals Parlement (33,7 procent) en de Waals administratie (41,2 procent) kunnen niet langer op de goedkeuring van de helft van de Waalse bevolking rekenen.

Schandalen

Voor de reden waarom het vertrouwen in de politiek afbrokkelt bij Jean met de pet, wordt verwezen naar de schandalen bij de intercommunale Publifin in 2016 en de onthullingen, eind 2022, van forse meeruitgaven bij de bouwwerken aan het Waals Parlement.

Niemand krijgt minder vertrouwen dan mannelijke politici (19 procent). Hun vrouwelijke collega's wekken iets meer vertrouwen (25 procent), net als de politieke partijen (22 procent).

Negen op de tien ondervraagden (van in totaal 1.867 respondenten) stellen echter de politiek als systeem niet in vraag. Wel willen ze meer inspraak en transparantie.

Hoe zit het in Vlaanderen?

De Waalse Sociale Barometer heeft uiteraard geen bevraging uitgevoerd in Vlaanderen. In mei vorig jaar kwamen VRT NWS en De Standaard wel met "De Stemming", een onderzoek bij ruim 2.000 Vlamingen. Toen is ook gepeild naar de tevredenheid van de Vlaming over de politiek.

De tevredenheid had toen een dieptepunt bereikt, niet alleen op federaal niveau, maar ook op Vlaams, Europees en zelfs op lokaal vlak. Er waren verschillen afhankelijk van de politieke voorkeur, maar hoe dan ook daalde de tevredenheid bij de kiezers van alle partijen.

Meest gelezen