Enkele voorpagina's in het Verenigd Koninkrijk

"Shock voor de natie", "een bom" en "word snel beter, Sir": dit schrijven de Britse kranten op hun voorpagina na de kankerdiagnose van koning Charles 

Op de voorpagina's van alle Britse kranten staat vanochtend uiteraard de kankerdiagnose van koning Charles III. "Charles is dankbaar dat de kanker vastgesteld is in een vroeg stadium", kopt de Daily Mail. "De koning blijft positief", weet The Times. En het woord dat het vaakst terugkomt? "Een shock." Een beknopt overzicht.     

Metro: "Koninklijke gezondheidsshock"

Het woord dat het vaakst terugkomt op de Britse voorpagina's? "Shock." Zo schrijft Metro: "Koninklijke gezondheidsshock, dagen na prostaatoperatie". Volgens de krant hebben de dokters de kanker ontdekt tijdens de operatie. Welke kanker Charles heeft, is niet geweten, maar het zou alvast geen prostaatkanker zijn.

Daily Mirror: "De shock van de kanker van de koning"

Ook bij Daily Mirror overheerst de shock. De krant blokt in het groot: "De shock van de kanker van de koning". Zij lijsten nog eens op dat de operatie een nieuw issue blootlegde, dat zijn behandeling al gestart is en dat prins Harry zal overvliegen vanuit de Verenigde Staten. 

The Sun: "Shock voor de natie"

The Sun is de derde krant die het heeft over de "shock voor de natie". Volgens de krant vertelde hij het persoonlijk aan William en Harry. 

The Times heel droog: "De koning heeft kanker"

Bij The Times is de voorpagina heel wat droger, simpelweg: "De koning heeft kanker". In het artikel dat volgt weet de krant dat hij "na Kerst symptomen kreeg", waarna hij behandeld werd voor een vergrote prostaat. Tijdens die behandeling waren er redenen voor - opnieuw - ongerustheid. "Gedurende zijn verblijf in het ziekenhuis werden testen uitgevoerd."

De krant acht het waarschijnlijk dat de koning "gedurende verschillende maanden niet zal terugkeren naar het publieke leven". 

Daily Express: "De koning is "heel positief" over zijn behandeling"

Daily Express focust op de behandeling die de koning nu ondergaat. "De koning is positief over zijn behandeling", klinkt het. 

Daily Mail: "Charles is zo dankbaar dat ze er vroeg bij waren"

Daily Mail noemt zijn kankerdiagnose dan weer een "bom", maar zegt er meteen bij dat Charles "zo dankbaar is dat ze er vroeg bij waren". Bovenaan de voorpagina staan drie analyses, die in de krant uitgediept worden: "Word snel beter, Sir. Uw land heeft u nodig", klinkt het bij columnist Sarah Vine. Redacteur Richard Kay stelt zich de vraag of William en Harry "zich eindelijk zullen verzoenen". En journalist Robert Hardman poneert de gedachte: "Hij heeft zo lang gewacht om koning te worden. En nu dit..." Want, het is een feit: Charles werd nog geen jaar geleden tot koning gekroond

I: "De koninklijke verplichtingen van William zullen verhogen"

I benadrukt dat de koninklijke verplichtingen van kroonprins William nu "zullen verhogen", maar tegelijk schrijft de krant dat koning Charles gedurende zijn behandeling "red box paperwork" (vertrouwelijke documenten) en staatszaken zal blijven opvolgen. Tegelijk klinkt het bij de krant dat Buckingham Palace het protocol verbroken heeft door aan te kondigen dat Charles kanker heeft.

The Guardian: plaats voor Charles, maar ook voor Taylor Swift op de cover

The Guardian is een van de enige Britse kranten die de diagnose niet uitsmeert over de hele voorpagina. Bij hen is er ook plaats voor Taylor Swift en haar dominantie op de Grammy's. 

Daily Star: "Harry vliegt over"

Ook Daily Star heeft het over prins Harry, die een van de komende dagen zal overvliegen. Naast een grote foto van Charles heeft de krant er ook een archieffoto bijgezet van prins Harry die zijn vader kust. 

The Financial Times: "Hij zet een stap terug"

Ook bij de Financial Times neemt Charles niet de hele voorpagina in beslag. De krant focust vooral op zijn "stap terug". 

BBC: "Wat betekent dit voor William, Harry en de andere royals?"

De Britse openbare omroep BBC kondigde het nieuws uiteraard gisterenavond in zijn programma's aan als: "Breaking news from Buckingham Palace". Op de website vanmorgen zijn er dan ook heel wat artikels gewijd aan het onderwerp. 

En in het Gemenebest? 

Koning Charles is niet alleen staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, ook van een heleboel andere landen (en verschillende andere landen zijn wel lid van het Gemenebest, maar hebben intussen afscheid genomen van het Britse koningshuis). Opvallend is dat Charles niet of nauwelijks een hoofdpunt is op de kranten in pakweg Australië of Canada. Zijn kankerdiagnose is niet (of heel klein) te bespeuren op de voorpagina's. 

Meest gelezen