rtv

Oplichters stelen identiteitsgegevens van tientallen sollicitanten via valse vacature van fitnesszaak: "Lange rij voor job die niet bestaat"

Oplichters hebben de identiteitsgegevens van tientallen sollicitanten gestolen via een valse vacature op het online platform Indeed. De werkzoekenden dachten dat ze zich hadden aangemeld voor een jobgesprek bij fitnessketen Jims in Antwerpen. Bij aankomst bleek het bedrijf van niets te weten. Intussen hadden de meeste deelnemers via e-mail al een kopie van hun identiteitskaart bezorgd aan de onbekende oplichters.

Als consument word je elke dag verleid. Het consumentenprogramma "WinWin" op Radio2 gaat deze week dieper in op die verleidingen, zodat je als consument weet in welke val je niet moet trappen en welke verleiding je wél iets oplevert. 

Het is niet de eerste keer dat er op de jobsite Indeed een valse vacature wordt gepubliceerd. Als je doorklikt, vind je op de site een waarschuwing voor dat soort misbruik. Victor Heeren uit Hove is één van de mensen die inging op de valse vacature voor een job als receptiemedewerker bij een sportschool. Alleen... die jobaanbieding blijkt niet te bestaan.

Victor kreeg door dat er iets niet klopte toen hij een kopie van de voor- en achterkant van zijn identiteitskaart moest doorsturen. "Gelukkig had ik de week ervoor bij "WinWin" op Radio2 gehoord dat je nooit zomaar een kopie van je eID-kaart mag doorgeven. Ik heb dat dan ook niet gedaan, maar ben wel op het afgesproken tijdstip naar het filiaal van Jims in Antwerpen gegaan."

Daar aangekomen bleek dat er een lange rij geïnteresseerden was opgedaagd, die tot buiten stonden aan te schuiven. Iedereen kwam van een kale reis terug, want de fitnessketen had helemaal geen vacature uitgeschreven. "We waren met een dertigtal mensen, waarvan de meesten wél die kopie hebben doorgemaild", vertelt Victor.

Als iemand die het slecht meent in het bezit komt van je rijksregisternummer, kan je slachtoffer worden van identiteitsfraude

Tim Verheyden, digitale mediakenner bij "WinWin"

Bij Jims zitten ze heel verveeld met de situatie. "Wij vinden het jammer dat we zoveel mensen moesten teleurstellen. We zijn ook het slachtoffer geworden van de praktijken van deze oplichters. We raden mensen aan om altijd ook onze eigen website te raadplegen voor vacatures. Zo ben je zeker dat ze echt zijn", zegt CEO Pieter-Jan Nuitten.

100.000 vacatures per maand

Vacaturesite Indeed laat in een reactie weten dat het het voorval betreurt, maar dat het onmogelijk is om alle vacatures te controleren. "Wij betreuren de situatie en nemen duidelijk afstand van deze frauduleuze praktijken. Alleen al in België worden er elke maand meer dan 100.000 nieuwe vacatures geplaatst. Door de enorme hoeveelheid vacatures is het niet mogelijk om elke vacature te controleren", zegt een woordvoerder.

Het incident in Antwerpen is duidelijk geen alleenstaand geval. Op de website van Indeed waarschuwt het bedrijf al een tijdje expliciet voor deze vorm van oplichting. Elke maand verwijdert het platform naar eigen zeggen tientallen miljoenen vacatures die niet aan de kwaliteitsrichtlijnen voldoen. "We moedigen werkzoekenden aan om verdachte vacatures bij ons te melden en, indien de situatie daarom vraagt, aangifte te doen bij de politie."

Ze hebben mijn gegevens. Et alors?

Het viel Victor op dat veel gedupeerde sollicitanten het niet zo erg leken te vinden dat oplichters nu een foto van hun identiteitskaart in handen hebben. Ten onrechte, want je eID bevat heel wat gevoelige informatie, zegt Tim Verheyden, journalist en privacyspecialist bij "WinWin" op Radio2.

"Als iemand die het slecht meent in het bezit komt van je rijksregisternummer, kan die daarmee een nieuwe identiteit creëren van iemand die niet bestaat. Hij kan ook zijn eigen identiteit vervalsen of gewoon jouw identiteit misbruiken. Zo kan je het slachtoffer worden van identiteitsfraude."

Meest gelezen