Tom Van Grieken spreekt Antwerps gerucht tegen en is officieel kandidaat-burgemeester in Schoten

Schoten -

Tom Van Grieken heeft de ambitie om de nieuwe burgemeester van Schoten te worden. “Als we met Vlaams Belang de grootste partij worden, zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen om deze mooie gemeente te besturen. Met wie? Onze deur staat voor iedereen open”, lijkt Van Grieken toch vooral naar de N-VA van huidig burgemeester Maarten De Veuster te kijken om een meerderheid mee te vormen. Zo spreekt Van Grieken ook meteen de geruchten van een verhuis naar Antwerpen tegen.

Jan Auman

Dat hij en dus niet Filip Dewinter de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement zal trekken, raakte vorig jaar al bekend. Maar Tom Van Grieken is natuurlijk ook Schotenaar, sinds 2017. Een echte verrassing is het niet, maar hij maakt nu officieel bekend dat hij ook in zijn eigen gemeente de lijsttrekker zal zijn voor de lokale verkiezingen. Wat de uitslag in juni ook wordt.

“Ik doe dat niet zomaar voor de vorm”, benadrukt Van Grieken. In 2018, met zijn verhuisdozen nog onuitgepakt, haalde hij al vlot 3.267 voorkeurstemmen. Sindsdien zetelt Van Grieken in de gemeenteraad waar hij ondanks zijn drukke programma als Kamerlid zo’n 80 procent van de vergaderingen bijwoont. “Dat we in Schoten toen al 21 procent wisten te behalen, is best straf, hoor. Onze gemiddelde score in de provincie Antwerpen bedroeg toen slechts 13 procent.”

Marie-Rose Morel behaalde in 2006 als lijsttrekker van Vlaams Blok een monsterscore, maar werd toch geen burgemeester.© BELGA

Marie-Rose Morel

Gesterkt door de recente peilingen en het gevoel dat hij overal oppikt, gelooft Van Grieken dat het over acht maanden nog veel beter kan. Kan hij even goed doen als wijlen Marie-Rose Morel in 2006, die met Vlaams Blok toen liefst 34,7% van de Schotenaren achter zich wist te scharen en de sjerp maar nipt zag ontglippen? “Ik pin me niet vast op een percentage. Als we vooruitgaan, zijn de verkiezingen geslaagd”, blijft Van Grieken toch wel voorzichtig. Om vervolgens zijn ambities luider uit te spreken.

“Als we erin slagen om de grootste partij te worden, wil ik burgemeester worden, ja. En ik zal dat mandaat echt opnemen en niet zoals Jan Jambon in Brasschaat doorspelen aan een partijgenoot. De leiding nemen in Schoten valt best te combineren met het partijvoorzitterschap.”

“Een absolute meerderheid behalen lijkt te hoog gegrepen”, beseft Van Grieken dat Maarten De Veuster (N-VA) populair blijft. “Maar wij sluiten in tegenstelling tot veel anderen geen enkele partij uit om samen mee te besturen. Ik heb zelfs Annelies Verlinden die blijkbaar medestanders zoekt in Schoten, al uitgenodigd om samen een koffie te gaan drinken, maar ze heeft nog niet gereageerd.” (lacht)

De hetze rond het intussen alweer afgevoerde gemeentelijk logo. De persoonlijke aanpak van Vlaams Belang, in dit geval tegen burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) viel op. “We houden het beschaafd”, probeert Van Grieken te sussen.© RR

Vuile campagne

Vlaams Belang voerde in Schoten fors campagne tegen het nieuwe logo dat het schepencollege had besteld en gebruikte onder meer fotocollages om huidig burgemeester Maarten De Veuster een neus te zetten. Er verschenen ook protestborden tegen het al even omstreden kunstwerk op de rotonde aan de Kasteeldreef, al ontkent Van Grieken dat die daar door zijn partij werden geplant.

“Ik verwacht een stevige, maar geen vuile campagne”, wil Van Grieken geruststellen. Aan het saboteren van elkaars affiches, waaraan partijen zich in de jaren tachtig van de vorige eeuw wel eens bezondigden in Schoten, zal hij zijn vingers naar eigen zeggen niet verbranden. Zijn vaardigheden als karateta, een sport die hij al sinds zijn achttiende en tot op heden beoefent, gaat hij helemaal niet inzetten.

“Maar we gaan wel keihard zeggen wat er allemaal misloopt in Schoten en dat is een heleboel. Straten liggen er onverzorgd en vuil bij. Men laat te veel bouwen en laat zo de verstedelijking oprukken. En vooral: N-VA luistert niet meer naar de mensen. Er is zelfs sprake van arrogantie van de macht.”

Tom Van Grieken schudt enkele zich spontaan aanbiedende jonge Schotense fans de hand in de Paalstraat.© koen fasseur

Roddels

Door zich zo resoluut kandidaat te stellen voor de belangrijkste stoel in het gemeentehuis van Schoten, spreekt Van Grieken meteen de geruchten tegen alsof hij alsnog zou verkassen naar een ‘pas gekocht’ appartement in Antwerpen.

“Ik, mijn echtgenote en onze twee kindjes blijven in Schoten, ondanks hardnekkige roddels. Mijn kiezers kunnen gerust zijn. We hebben die oude herenwoning in de wijk Deuzeld niet voor niks eigenhandig gerenoveerd”, draait Van Grieken met de ogen.

Hij koppelt er meteen een voorstel aan om ook andere jonge gezinnen de kans te geven om een eigen woning te kopen in zijn wijk, bij Merksem. “Want ook dat is vandaag haast niet meer mogelijk”, stelt de lijsttrekker van Vlaams Belang vast. Om er vervolgens een ouderwetse verkiezingsbelofte aan vast te knopen.

“Wanneer wij de kans krijgen om te besturen, zullen wij de Deuzeld-cheque lanceren. Een symbolische premie die jonge gezinnen die tien jaar aaneensluitend in Schoten gewoond hebben, kunnen gebruiken om een woning in deze wijk met veel oude huizen aan te kopen en net als wij gedaan hebben te renoveren.”

Vlaams Belang Schoten organiseert nu zaterdag een open ledenvergadering in het Kasteel van Schoten. “Om nieuwe namen voor te stellen is het nu nog wat vroeg, maar we hebben een aantal opvallende figuren in petto uit zowel het verenigingsleven als de lokale bedrijven”, verzekert Van Grieken.

Met de Deuzeld-cheque wil Vlaams Belang wonen in eigen gemeente stimuleren. “Mensen die vluchten uit de stad kopen nu alles op”, aldus Van Grieken.© koen fasseur

Tom Van Grieken stelt niet alleen een hart voor Vlaanderen, maar ook voor Schoten te hebben.© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen