Gentse waterzooi 2.0 - het klassieke gerecht in een nieuw jasje met behulp van biotechnologie
© Titus Simoens

Wintercircus Gent serveert eten van de toekomst: klassiekers uit "Ons kookboek" herwerkt met biotech 

Het Wintercircus in Gent opent half maart de deuren voor het publiek met een festival in het teken van biotechnologie en innovatie. In de nok van het gebouw komt een tijdelijk restaurant waar een topchef met biotechnologie klassiekers uit "Ons kookboek" in een nieuw jasje steekt. Het restaurant wil zo tonen wat er tegen 2050 allemaal op de kaart zou kunnen staan. "We werken met gebrouwde eiwitten en etherische oliën om het gerecht te kruiden." 

In restaurant Publiek in Gent schotelt chef Olly Ceulenaere de bezoekers een herwerkte versie voor van Gentse waterzooi, een klassieker uit 'Ons Kookboek' van de boerinnenbond. De chef experimenteert met biotechnologie. In het Wintercircus opent hij binnenkort een tijdelijk restaurant waarin dat eten van de toekomst geserveerd zal worden.  

Het testmenu is er als voorsmaakje op dat project, dat de naam 'The Restaurant' kreeg. Ceulenaere gaat er aan de slag met gekweekte en gebrouwde eiwitten en etherische oliën. Het bedrijf Proef! hielp mee bij de ontwikkeling van het menu, met behulp van biotechnologie. 

De keuken van 2050

"We willen technologie toegankelijk maken door innovaties op het bord te brengen", stelt Maxime Willems van Proef! "Iedereen weet dat we meesters zijn in het brouwen van bier, maar niemand weet dat we wereldtop zijn in het brouwen van eiwitten."

"Het is de bedoeling dat hier dingen uitkomen die ook later bij de mensen thuis op het bord zullen liggen, of in de supermarkt", zegt Willems. De ambitie is om nu al te tonen wat in 2050 misschien wel gangbaar zal zijn. "En, het moet ook lekker zijn. Dat is heel belangrijk." 

"Het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen", zegt Ceuleneare. Hij zal tegen half maart een viergangenmenu in elkaar steken dat refereert aan 'Ons Kookboek'. Een bezoek aan 'The Restaurant' zal per persoon 145 euro kosten. 

© Titus Simoens

Flanders Technology & Innovation 

In het Wintercircus in Gent vindt van 16 tot 21 maart het festival Flanders Technology & Innovation (FTI) plaats. Tijdens het openingsweekend zijn de 4 verdiepingen van het pas gerenoveerde gebouw voor het eerst helemaal toegankelijk voor het grote publiek. Er loopt dan een multimediale expo over biotechnologie en innovatie. 

Er zijn, voor het grote publiek, lezingen en evenementen tijdens het festival. Kinderen kunnen terecht op een uitvindersbeurs en er is ook een speciale radioshow om alles van thuis te kunnen volgen. In het slotweekend is er een internationale top over biotech. Er zijn in totaal 1.500 mensen uitgenodigd, zeker 100 experten uit binnen- en buitenland komen naar Gent. 

Tijdens het festival is er dus ook 'The Restaurant', een pop-up op de bovenste verdieping van het Wintercircus met uitzicht op de torens van Gent. 

Nieuwe pleisterplek voor Gentenaars en ondernemers

Het Wintercircus kent na het festival een doorstart in mei, ook die plannen zijn voorgesteld. In de eerste plaats wordt het een nieuwe trekpleister voor Gentenaars. Het circus zal elke dag open zijn van 8.30 uur tot 17.30 uur. Er komen vier horecazaken, met verschillende prijscategorieën. 

Er is ook een samenwerking met VIERNULVIER. Het kunstencentrum programmeert nu al muziek, theater en dans in de club onder het Wintercircus. "Het is de bedoeling dat er ook daarbuiten een breed programma is, met onder meer ook lezingen over technologie en innovatie. We willen de Gentenaars betrekken bij wat hier gebeurt", zegt Louis Jonckheere van het Wintercircus. 

Een groot deel van het gebouw wordt een campus voor de meest innovatieve bedrijven uit de regio. Er zullen zo'n 300 ondernemers samenzitten. "Het moet de Champions League van de biotech worden, een plek voor bedrijven die de wereld willen veroveren", besluit Jonckheere. 

Het Wintercircus in Gent werd de voorbije 5 jaar grondig gerenoveerd. Het gebouw was ooit een echt circus, later vond garage Mahy er een onderkomen. Het gebouw stond ruim 20 jaar leeg en raakte in verval. De renovatiewerken kostten 30 miljoen euro. 

Meest gelezen