Bij een Hoppinpunt vind je ook een fietsherstelzuil.© JTh

Gemeenteraad

LIVE. Maasmechelse gemeenteraad bespreekt veertien nieuwe Hoppinpunten

Maasmechelen -

Op de agenda van de gemeenteraad in Maasmechelen staan dinsdagavond amper twaalf agendapunten. Volg de gemeenteraad vanavond hier live.

Jos Thomassen

Dinsdagavond zal de Dienst Mobiliteit van de gemeente Maasmechelen een plan voorstellen met veertien nieuwe Hoppinpunten, die het verlies van het openbaar vervoer gedeeltelijk moeten opvangen. Bij een Hoppinpunt komen niet alleen verschillende vervoermiddelen samen, ze zijn ook op elkaar afgestemd. Je start er je reis of stapt er vlot over van het ene op het andere vervoermiddel, zoals de trein, tram, bus en deelsystemen zoals de fiets, auto of step. Bij een Hoppinpunt vind je altijd een fietsenstalling en soms zelfs een pakjesautomaat, bagagelockers of een fietsherstelzuil. Er komen nieuwe punten in zo wat iedere deelgemeente, met extra aandacht voor de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Verder sluit de gemeente Maasmechelen aan bij het Vastgoedinformatieplatform, instanties of bedrijven die gegevens opvragen, zullen daar voortaan 207 euro per aanvraag voor moeten betalen. Nog op de agenda: een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van 36 appartementen aan de Rijksweg, naast Buro Studio. De gemeente gaat ook op zoek naar een nieuwe concessie voor het beheer van het betalend parkeren. De overeenkomst met de huidige firma loopt af op 21 maart.

Jos Thomassen
De punten van de gemeenteraad zijn hiermee afgehandeld. Nu komt het enig punt van de Raad voor Maartschappelijk Welzijn aan de beurt en daarmee is de raad gedaan. Volgende zitting op 26 maart. 
Jos Thomassen
De zitmaaier van voetbalclub Grimbie 69 is na vijf jaar al stuk. "Normaal gebeurt de wissel om de tien jaar. Er is afgesproken dat de club er een kan kopen en de volgende vijf jaar 660 euro betaalt", zegt schepen Corry Bemelmans.
Jos Thomassen
Het beheer van betalend parkeren met de firma APCOA loopt af op 21 maart. "Daarom zoeken we naar een nieuwe concessie", meldt schepen Marleen Kortleven.
Jos Thomassen
"Er is ook 1,8 miljoen voorzien om het gemeentelijk wagenpark in de toekomst uit te rusten met elektrische auto's", vult burgemeester Raf Terwingen (CD&V) aan.  
Jos Thomassen
De gemeente koopt een nieuwe schoolbus (400.000 euro) aan. "De oude is 15 jaar oud en heeft veel mankementen. We kopen een bus die rijdt op ecologische diesel die 89 procent minder CO2 uitstoot. Een elektrische bus is moeilijk te vinden", zegt schepen Marleen Kortleven (Open Vld).

Jos Thomassen
Schepen Tanja Imbornone (CD&V) legt uit dat het reglement voor het verhuren van gemeentelijke materialen hier en daar wordt aangepast "Er is niks veranderd aan het principe, het zijn enkel kleine bezwaren", zegt de schepen.
Jos Thomassen
De gemeente neemt drie loten over die opgenomen worden in het openbaar domein langs de Rijksweg (Buro Stodio). "In het kader van een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouw van 36 wooneenheden", weet schepen Opsteijn. "Dat wil niet zeggen dat die er ook komen", zegt de schepen nog.
Jos Thomassen
"Zit het Duivelsbergcircuit daar ook bij," wil Freddy Dolmans (Puur) van schepen Inge Opsteijn weten.
"Neen", is het korte antwoord.
Jos Thomassen
Vier openbare domeinen in het Nationaal Park gaan over van de gemeente naar Agentschap Natuur en Bos, nl. Duivelsberg, Eisderbos, Heelvijvers en Kortberg. 
Jos Thomassen
Maasmechelen krijgt 14 nieuwe Hoppinpunten. "Met een subsidie die kan gaan tot 25.000 euro per punt", weet schepen Marleen Kortleven (Open Vld).
Jos Thomassen
Mieke Ramakers (CD&V) en Jos Lambrichts (AdemM) zijn verontschuldigd.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer