katholieke kerk

Paus vroeg Belgische bisschoppen om nieuw dossier over Vangheluwe

© belga

Het Vaticaan heeft de Belgische bisschoppen gevraagd opnieuw een dossier op te stellen over de beschuldigingen aan het adres van bisschop Roger Vangheluwe. Als er nieuwe feiten worden aangebracht, kan de paus de kerkelijke titels van Vangheluwe eventueel afnemen.

De vraag zou er vorige week vanuit het Vaticaan gekomen zijn, waarna het dossier naar Rome werd gestuurd. Nuntius Franco Coppola, de vertegenwoordiger van de Paus in België, bevestigde maandag aan Het Laatste Nieuws dat hij een volledig dossier over Vangheluwe heeft doorgestuurd. Of er nieuwe feiten in het dossier staan, kan Geert De Kerpel, de woordvoerder van de bisschoppenconferentie, niet bevestigen.

Vangheluwe nam in 2010 ontslag uit zijn functie als bisschop van Brugge nadat hij bekend had dat hij jarenlang zijn minderjarige neef had misbruikt. Hij verblijft momenteel in Frankrijk. Eind september, nadat bisschop Johan Bonny hem tijdens een bezoek had gevraagd om zijn titels op te geven, stuurde Vangheluwe een brief naar de paus. Wat er in die brief staat, weet niemand. Coppola stelde maandag in Het Laatste Nieuws dat hij vermoedt dat Vangheluwe niet gevraagd heeft om uit zijn klerikaal ambt te worden ontheven. “Normaal gezien zou die aanvraag binnen de twee maanden zijn goedgekeurd en gepubliceerd”, klonk het.

In oktober vertrok er vanuit de bisschoppenconferentie een eerste brief om Rome aan te zetten “de zaak ten spoedigste te behartigen”. Zonder nieuwe elementen, blijft de “administratieve sanctie” die Vangheluwe in 2010 kreeg vanuit Rome, van kracht. Daardoor mag Vangheluwe zijn ambt niet meer uitoefenen. Eerder zei bisschop Bonny dat hij hoopt dat de maatschappelijke verontwaardiging als nieuw feit telt: “Die slaat misschien niet specifiek op hem, maar de context is nu wel ­anders”, zei Bonny aan De Standaard.

(Blg, Kab)