Energie

Federale ombudsman klaagt gestuntel met energiepremies aan: "Denk zeker ook aan de kwetsbaren”

© Fred Debrock

Een recordaantal van ruim 1.700 klachten kreeg de ­federale ombudsman al over de energiepremies. Sommigen wachten nog altijd op hun premie, ook al zou er officieel geen budget meer worden voorzien.

Christoph Meeussen

De economische heropleving na de coronacrisis, maar vooral de Russische inval in Oekraïne leidden in 2022 tot een zelden geziene energiecrisis, met fors gestegen gas- en elektriciteitsprijzen. Voor talloze huishoudens, zeker voor wie een variabel contract had, dreigde de factuur honderden tot duizenden euro’s duurder te worden.

De federale overheid greep in met energiepremies, basispakketten voor gas en elektriciteit voor maximaal 980 euro, of vergoedingen tot 300 euro voor wie op mazout, propaan of pellets verwarmde.

Maar het uitvoeren van de nieuwe maatregelen verliep allerminst van een leien dakje. Terwijl velen de premie automatisch kregen via hun energiefactuur, moesten heel wat anderen zelf een aanvraag doen en de nodige bewijsstukken toevoegen. Wie pakweg mazout of pellets uit het buitenland bestelde, of noodgedwongen op lamppetroleum verwarmde, had geen recht op een premie. Anderen hadden maanden na hun aanvraag nog steeds geen beslissing. Weigeringen waren niet altijd duidelijk. Nog steeds zijn er procedures lopende.

Communicatie

In totaal zag de federale ombudsman, David Baele, tussen eind 2022 en december 2023 meer dan 1.700 klachten binnenlopen. “Het vorige record was 1.300 klachten, over de tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis. Het nieuwe record toont dat er meer aan de hand is. Bij velen is de premie goed toegekomen, maar onder meer de verscheidenheid aan premies, de organisatorische problemen binnen de FOD Economie en complexiteit in de wetgeving leverden veel problemen op, niet in het minst voor de meest kwetsbaren in de samenleving. De overheid moet beter doen om het vertrouwen van de mensen te behouden.”

Baele wil dat de overheid nog maatregelen neemt. “Burgers die hun premie ten onrechte niet gekregen hebben, moeten die toch nog kunnen krijgen. Het is problematisch dat er momenteel officieel geen budgetten meer voorzien zijn, ook al gaat het niet meer over heel grote bedragen.”

“En voor de toekomst: geef administraties de tijd om zich voor te bereiden. Denk ook aan kwetsbare groepen. Zij die de premies het hardst nodig hadden, moesten de meeste moeite doen. Zet ook meer in op communicatie. Toen in de pers kwam dat de aanvraagtermijn bijna afliep, werd onze site overspoeld, terwijl het soms ging over heel eenvoudige vragen.”