Klinisch psycholoog Barbara Depreeuw beantwoord 15 lezersvragen over angststoornissen.
Volledig scherm
PREMIUM
Klinisch psycholoog Barbara Depreeuw beantwoord 15 lezersvragen over angststoornissen. © Getty Images / rv

1 op de 10 Vlamingen heeft een angststoornis: “Je moet bereid zijn om je bloot te stellen aan wat je angst inboezemt”

Iedereen is weleens bang: voor ziekte, spinnen, een presentatie of examen ... Maar wat als angst je leven gaat beheersen? Ruim twaalf procent van de volwassen Vlamingen zou aan een angststoornis lijden. “In de oertijd was angst zinvol, maar nu is het vooral gewoon lastig”, zegt klinisch psycholoog Barbara Depreeuw. Ze beantwoordt vijftien concrete vragen van lezers over hun fobie.

  1. Help, mijn neustussenschot staat scheef. Arts: “Vaak heb je het zonder het te weten”
    PREMIUM

    Help, mijn neustussen­schot staat scheef. Arts: “Vaak heb je het zonder het te weten”

    Heb je vaak last van een verstopte neus, hoofdpijn of snurk je? Dan is een scheef neustussenschot misschien de boosdoener. “Een neusspray helpt zeker niet”, weet neus-keel-oorarts Geert De Vos (AZ Sint-Lucas in Gent). Hoe los je zoiets wel op? Wat is de functie van dat tussenschot eigenlijk? En doet het pijn om het recht te laten zetten? Dokter De Vos: “De ingreep duurt maar ongeveer 45 minuten.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.