© HBVL

Boeren protesteren in Genk: op welke startlocaties verzamelen ze? En wat zijn de vertrekuren?

Genk -

De landbouwverenigingen Boerenbond en Groene Kring verzamelen vrijdagmiddag in Genk voor een protestactie tijdens een informele raad van 31 Europese ministers. Er worden honderden tractoren verwacht. Via negen routes zullen boeren uit heel Limburg naar Genk trekken. De verkeershinder zal groot zijn.

Phillip Pergens

De 31 ministers van de Europese lidstaten komen in Genk samen voor een informele raad industrie en interne markt. “Landbouwers zijn na jaren van stille frustratie de voorbije weken overgegaan tot luidkeels protest”, zeggen de belangenorganisaties. “De eerste toegiften van de Europese Commissie en gesprekken met de federale en Vlaamse regering zijn signalen dat er een opening vanuit de verschillende politieke beleidsniveaus is om tegemoet te komen aan de vragen vanuit de sector. Dat belet niet dat landbouwers nog steeds erg bereid zijn om tot actie over te gaan zolang concrete oplossingen achterblijven.” (Lees verder onder de grafiek)

Dus verzamelen de protesterende boeren vrijdag om 12 uur op de Onderwijslaan in Genk. En de verwachting is dat ze daar met honderden zullen zijn. De Boerenbond en Groene Kring eisen dat er concrete oplossingen komen. “We worden eindelijk gehoord, maar dit moet nu tot resultaten leiden.” (Lees verder onder de grafiek)

© Jan Van der Perre

Federale politiesteun

De lokale politie Carma en stad Genk bereiden zich alvast voor op het protest. “We staan in contact met de drie grote organisaties, zijnde de Boerenbond, Groene Kring en het Algemeen Boerensyndicaat”, reageert burgemeester Wim Dries (CD&V). “We volgen de situatie van nabij op en hebben verschillende scenario’s waarmee we rekening houden. We kunnen natuurlijk niet voorspellen wat het vrijdag werkelijk zal geven. De prognoses wijzigen elk uur, maar het is aan ons om daarop te anticiperen. Behalve de inzet van onze politiemensen en collega’s van omliggende zones krijgen we ook hulp van de Federale Politie. We gaan drones inzetten en er zal federale luchtsteun zijn. Zij sturen hun helikopter. Op die manier kunnen we de actuele situatie vanuit de lucht analyseren.”

Negen colonnes

De landbouwers zullen in negen verschillende colonnes naar de Onderwijslaan in Genk rijden. Vanuit het zuiden gaan ze via Tongeren en Kortessem met verzamelplaatsen in Heers, Borgloon, Kortessem en Diepenbeek. Een tweede route volgt Gingelom en Sint-Truiden met verzamelplaatsen in Brustem. De colonne Voeren-Riemst-Bilzen verzamelt op plaatsen in alle drie de gemeenten terwijl de boeren uit Alken en Nieuwerkerken elkaar zien op de carpoolparking bij de Ikea in Hasselt. De colonne Beringen vertrekt in Heusden-Zolder en de deelnemers uit Lummen en Herk-de-Stad vertrekken vanuit hun eigen gemeenten richting Genk. In het noorden is er een colonne van het Dorpsplein in Kinrooi naar het industrieterrein van Bree en een laatste verzamelplaats in Meeuwen. De colonne Pelt-Peer verzamelt onder meer aan de skipiste terwijl de Maaslandse landbouwers van Maaseik en Dilsen-Stokkem verzamelen in Opoeteren waarna ze hun collega’s in het centrum van Gruitrode opzoeken en zo naar Genk gaan. Dat kan vanaf ’s ochtends 8 uur quasi in heel Limburg voor vertragingen zorgen. “Dat de protestactie grote verkeershinder zal veroorzaken, is een zekerheid. We weten dat er grote problemen zullen zijn op de grote invalswegen”, aldus burgemeester Dries.

Korpschef Geert Verheyen benadrukt dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met de belangenorganisaties. “We staan klaar om in te grijpen wanneer nodig, maar het is niet onze bedoeling dat wij als politie met de spierballen gaan rollen”, besluit de politiebaas.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer