AFP or licensors

Congolese nationale elftal klaagt geweld in Oost-Congo én internationaal stilzwijgen aan tijdens Afrika Cup

Een opvallend moment tijdens de Afrika Cup gisteravond. Tijdens het volkslied hielden de spelers van de Congolese nationale voetbalploeg twee vingers tegen hun hoofd - als een pistool. Hun andere hand brachten ze voor hun mond. Het was een aanklacht tegen het dodelijke geweld in Oost-Congo, geweld waar de wereld over zwijgt.

Congo speelde gisteravond zijn halve finale tegen Ivoorkust. De Congolezen verloren, Ivoorkust neemt het zondag in de finale op tegen Nigeria.

De spelers van het Congolese elftal maakten van de belangstelling voor de Afrika Cup gebruik om het geweld in hun land onder de aandacht te brengen. Een conflict waar internationaal veel minder aandacht voor is dan voor bijvoorbeeld Oekraïne of Gaza. 

Vooral het oosten van het land is al jarenlang in de greep van gruwelijk geweld, met honderdduizenden ontheemden tot gevolg. Het Congolese leger levert er strijd tegen de oprukkende rebellengroep M23, een gewapende militie die door buurland Rwanda wordt gesteund.

Goma in de tang

Die M23 viel de oostelijke stad Goma de voorbije jaren al meerdere keren aan en nam ze in 2012 zelfs een tijdlang in. Nu staan de rebellen opnieuw aan de poorten van de stad.

Goma is een miljoenenstad die ook nog eens overspoeld is met vluchtelingen. Door de oprukkende rebellen kunnen inwoners en vluchtelingen geen kant meer uit. Enkel het Kivu-meer biedt nog een ontsnappingsmogelijkheid (zie kaart onder). De paniek in de stad is groot, zeggen getuigen aan onze redactie.

Inwoners van Goma vergelijken de situatie met Gaza. Ze kunnen geen kant meer op en voelen zich onbeschermd. En de internationale gemeenschap kijkt de andere kant uit, klinkt het. 

Het is die boodschap die ook de spelers van het nationale elftal brachten. Er sterven veel mensen, maar de wereld zwijgt. Ook de Franse coach van het team, Sébastien Desabre, maakte het gebaar (zie tweet onder). Uit solidariteit met de slachtoffers in Oost-Congo speelden de "luipaarden", zoals de spelers van Congo genoemd worden, gisteravond ook met een zwarte rouwband.

Meest gelezen