PhotoNews

Drinkwater vervuild in Aalst, Destelbergen, Lede, Lochristi, Wetteren en Wichelen: "Best water koken en leidingen spoelen"

Op verschillende plekken in Aalst, Destelbergen, Lede, Lochristi, Wetteren en Wichelen komt er bruin of troebel drinkwater uit de kraan. Watermaatschappij Farys bevestigt dat het drinkwater niet aan de normen voldoet, en vraagt de inwoners om het water vooraf te koken. 

In Aalst, Destelbergen, Lede, Lochristi, Wetteren en Wichelen komt momenteel niet overal helder drinkwater uit de kraan. Dat komt omdat watermaatschappij Farys de waterleidingen in de regio aan het onderhouden is. Daardoor stroomt het drinkwater sneller door de leidingen dan normaal, en is er bezinksel losgekomen. Dat heeft zich in het water gemengd, met bruin of troebel drinkwater tot gevolg.

Koken en spoelen

In een bericht aan de inwoners laat Farys weten dat het "leidingwater momenteel niet aan de drinkwaternormen voldoet." De watermaatschappij roept de inwoners op om uit voorzorg het water eerst minimaal 5 minuten te koken voor er eten of drinken mee te bereiden. Je mag het water wel gebruiken om te douchen, wassen of poetsen. Ook is het aan te raden om alle waterleidingen in huis te spoelen. Dat kan door alle kranen open te zetten, en het water te laten stromen tot er helder water uit de kraan komt. 

Chloor

Ondertussen is ook Farys de waterleidingen aan het spoelen en de kwaliteit van het drinkwater extra aan het controleren. Om de leidingen te ontsmetten, gebruikt de watermaatschappij chloor. De hoeveelheid is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wel kan het water uit de kraan naar chloor ruiken. 

Meest gelezen