Drinkwater

Troebel drinkwater na werken Farys, mogelijk 40.000 gezinnen getroffen

© Raymond Lemmens

In Aalst, Lede, Wetteren, Wichelen, Destelbergen en Lochristi komt er troebel drinkwater uit de kraan. Drinkwaterbeheerder Farys is volop bezig met de leidingen te spoelen. Wie gezondheidsklachten ervaart, gaat best naar de huisarts.

Lieven Van Imschoot

Gisternamiddag nam Farys een nieuwe waterleiding in gebruik, tussen Opwijk en Gijzegem (Aalst). “Daardoor is er een hogere stroomsnelheid dan normaal ontstaan”, zegt Dirk Verbeelen van Farys. “Op die manier is er natuurlijk bezinksel van zand- en kleisedimenten opgewoeld en in de drinkwatercirculatie terechtgekomen.”

“Toen is een trein vertrokken die we niet meer konden stoppen.” De sedimenten veroorzaakten troebel drinkwater in Aalst, Lede, Wetteren, Wichelen, Destelbergen en Lochristi. Aan de grens met Gent kon die troebele circulatie gestopt worden. “Gent kunnen we vanuit andere kanten bedienen.” In Opwijk zelf is het drinkwater niet op die nieuwe leiding aangesloten, dus daar zijn er geen problemen.

Farys heeft de hele nacht lang de leidingen gespoeld, door de bovengrondse en ondergrondse brandkranen open te zetten. “Alsof je de wc doorspoelt”, zegt Verbeelen. “Waarom we pas donderdagmiddag communiceerden? Omdat er pas deze ochtend meldingen binnenkwamen, en we toen pas een zicht hadden op de grootte van het gebied. En daarna moesten we een verplichte procedure doorlopen, via het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Milieumaatschappij. We hebben afgelopen nacht alles gedaan wat we konden.”

“Kook water vóór gebruik”

Donderdagnamiddag is Farys nog steeds de leidingen aan het spoelen, en voegt ze extra chloor toe om ze ook te ontsmetten. Potentieel zijn 40.000 huisaansluitingen getroffen. De bewoners krijgen de raad om het water te koken alvorens het te consumeren, er de tanden mee te poetsen, open wonden mee te spoelen of er voedsel mee te bereiden. “Wie gezondheidsklachten ervaart, neemt best contact op met de huisarts”, zegt Verbeelen.

De meeste meldingen komen volgens de drinkwaternetbeheerder uit Aalst, Lochristi en Destelbergen. “Er zijn niet in elke straat problemen. We gaan nog een hele tijd door met spoelen, tot de problemen zijn opgelost. We nemen constant stalen. Morgenochtend is er crisisoverleg, en bekijken we de situatie opnieuw. Ik hoop dat de situatie niet lang meer aansleept.”