Drinkwater hoeft niet meer gekookt te worden, zelfs troebel water bleek ongevaarlijk: “Maar had nooit mogen gebeuren”

De troebelheid van het water is, na het veelvuldig spoelen van de leidingen, fel verminderd, laat Farys weten.

Aalst/Lede/Wetteren/Wichelen/Destelbergen/Lochristi -

Inwoners van Aalst, Lede, Wetteren, Wichelen, Destelbergen en Lochristi hoeven hun kraanwater niet langer te koken vóór gebruik. Donderdag kwam in die gemeenten nog troebel water uit de kraan, maar na spoelacties donderdagnacht is de troebelheid “fel verminderd”. Zelfs wie ongekookt troebel water heeft gedronken, hoeft zich volgens Farys geen zorgen te maken.

Lieven Van Imschoot

Woensdagnamiddag had Farys tussen Opwijk en Gijzegem (Aalst) een nieuwe waterleiding in gebruik genomen. Door een hogere stroomsnelheid was er bezinksel van zand- en kleisedimenten opgewoeld en in de drinkwaterstroom terechtgekomen. Dat leidde tot troebel water in Aalst, Lede, Wetteren, Wichelen, Destelbergen en Lochristi.

Gebruikers kregen het advies om hun kraanwater te koken alvorens het te gebruiken voor consumptie. Potentieel waren 40.000 gezinnen getroffen. Wie zich niet lekker voelde, kreeg het advies om naar de huisarts te gaan.

LEES OOK. Troebel drinkwater na werken door Farys, mogelijk 40.000 gezinnen getroffen: “Ga naar de huisarts als u zich niet lekker voelt”

Farys heeft de hele nacht van donderdag op vrijdag de leidingen gespoeld door onder- en bovengrondse brandkranen open te zetten. “Door die spoelacties is de troebelheid in het water fel verminderd”, zegt Dirk Verbeelen van Farys vrijdag. “Het water wordt opnieuw vrijgegeven en er geldt geen kookadvies meer.”

“Waterleiding had zuiver moeten zijn”

Volgens de drinkwaterbeheerder blijkt uit labtests dat het troebele water geen risico inhoudt. “Het gaat om zuivere sedimenten. Zelfs al hadden mensen van dat ongekookte troebele water gedronken, er was geen enkel gevaar.”

“Er zijn vrijdagochtend nog meldingen binnengekomen van verontruste klanten, vooral uit Wetteren, Wichelen en Destelbergen. Maar al veel minder. Wie toch nog troebel water uit de kraan krijgt, vragen we om dat te melden. We komen ter plaatse om de leidingen te spoelen.”

“Of we iets geleerd hebben uit dit voorval? We hadden dit niet kunnen voorzien. We hebben deze methode al zo vaak gebruikt en hebben er nooit last mee gehad. We vermoeden dat die zand- en kleisedimenten in de nieuwe waterleiding zaten, en dat had nooit mogen gebeuren.”

“Experten gaan dit onderzoeken en we zullen onze procedures herbekijken, om zoiets in de toekomst te vermijden. Een nieuwe waterleiding moet zuiver zijn. Als we elders een nieuwe waterleiding in gebruik nemen, zal voortaan een extra controle worden uitgevoerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen