Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Stijn Baert. © Photo News

PS wil minimumloon van 2.000 naar 2.800 euro optrekken. “Als je lonen hoger liggen, wordt het moeilijker te ondernemen”

“Ik zou eerder mikken op die grote belastinghervorming”, zegt Stijn Baert, professor Arbeidseconomie (UGent), over het PS-voorstel om het bruto minimumloon op te trekken van 2.000 naar 2.800 euro. Maar wat zal de impact zijn van deze beslissing op het nettoloon? En op de economie? “Zeker voor België is dit een gevaarlijke piste.”

118 reacties

  • Dierckx Rudi

    2 maanden geleden
    Belastinghervorming is gewoon een platte belastingverschuiving. Anderen worden dan weer extra belast, dit in een land waar we op ieder niveau al bij de aller hoogste zijn. Zolang er niet aan de kant van de uitgaven wordt gesnoeid ziet het er voor de toekomst niet goed uit.
  • Gino Denil

    2 maanden geleden
    Die grote belastinghervorming moet dan wel ten bate van iedereen zijn. En niet enkel voor de werkenden ten koste van de anderen zoals het opgezet was. Wat heb je aan meer als je het later terug moet afgeven. En ook niet om de bedrijven te ontslaan van hun sociale verplichtingen zoals De Croo het eigenlijk wou draaien en in het verleden al onder de Zweedse coalitie gebeurde.
  • Léon-Bernard Giot

    2 maanden geleden
    Het zijn vooral de minimumlonen in de rest van de wereld die dringend moeten verhoogd worden, dan is er geen concurrentie meer op gebied vzan lonen. € 50 per maand in China, daar kan niemand tegen concurreren. Moeten wij werknemers ons dan écht tevreden stellen met iets meer zoals die prof stelt of mogen wij eindelijk ook eens 'gouden' jaren kennen zoals onze ouders en grootouders die vandaag leven op onze kosten ?
  • WILFRIED DE WILDE

    3 maanden geleden
    Ze bedoelen toch wel netto zeker?
  • Patrick Dhooghe

    3 maanden geleden
    Om het bos door de bomen te zien, zouden de beloftes van de politieke partijen moeten bindend zijn en dus ook aanvechtbaar zijn voor rechtbanken. Waar zijn de vermindering van belastingen voor alleenstaanden, de normale belastingen op de zeer hoge voetbal- en sportinkomsten, de hervorming van werklozensteun, lonen en pensoenen, de rechtspersoonlijkheid voor vakbonen, migratie, het beperken van de subsidie aan partijen,het verminderen van politici in parlementen, afschaffing van de senaat, edm ?