© Shutterstock

En ze leefden nog écht lang en gelukkig: studie toont aan dat getrouwde mensen gelukkiger zijn

Getrouwde mensen zijn gelukkiger dan anderen. Dat blijkt toch uit een bevraging bij meer dan 2,5 miljoen Amerikanen.

SGG

“Hoe je deze gegevens ook analyseert, we zien een vrij groot en opvallend voordeel van getrouwd zijn in termen van hoe mensen hun leven evalueren”, zegt Jonathan Rothwell, hoofdeconoom bij Gallup. De Amerikaanse multinational vroeg in de periode van 2009 tot 2023 aan meer dan 2,5 miljoen volwassen Amerikanen hoe gelukkig ze waren met hun leven. Nul was de slechts mogelijke score en 10 de hoogste. Daarnaast vroeger ze ook wat ze verwachtten dat hun score zou zijn vijf jaar later.

Om als gelukkig aanzien te worden, hanteerden de onderzoekers een score van 7 of hoger. Voor de vraag over de toekomst lag de grens op acht of hoger.

In de bevraging gaven getrouwde mensen steeds een hogere score voor hun geluk dan ongetrouwde mensen. Afhankelijk van het jaar lag de geluksscore van getrouwde mensen 12 tot 24 procent hoger dan die van niet getrouwde mensen.

Het verschil was ook merkbaar wanneer de onderzoekers bepaalde factoren aanpasten, zoals leeftijd, gender, etniciteit, huidskleur of opleidingsniveau.

Dat laatste is wel een duidelijke factor als het op geluk aankomt, zo blijkt. Maar de gegevens toonden ook aan dat getrouwde volwassenen die niet naar de middelbare school zijn geweest hun leven gunstiger evalueren dan ongetrouwde volwassenen met een diploma.

“Dingen als huidskleur, leeftijd, gender en opleiding zijn belangrijk. Maar het huwelijk lijkt er meer toe te doen dan die dingen als het gaat om zoiets als deze maatstaf voor het leiden van je beste leven”, zegt Bradford Wilcox, professor sociologie en directeur van het National Marriage Project aan de Universiteit van Virginia. Wilcox beoordeelde en redigeerde het onderzoek van de Gallup Poll. “We zijn sociale dieren. En zoals Aristoteles zei, we zijn geprogrammeerd om met elkaar in contact te komen.”

Of het huwelijk zelf nu net de bepaalde factor is voor die hoge geluksscore, dat is niet zeker. Dat bevestigen ook de onderzoekers. “Het zou kunnen dat mensen die kwaliteiten hebben die leiden tot meer consistent geluk, ook degenen zijn die het huwelijk opzoeken”, aldus het onderzoek. Maar mogelijk zijn er nog tal van andere redenen te vinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer