"Even sterk als pepperspray": "Hot Chip Challenge" mag niet langer verkocht worden in België

De populaire "Hot Chip Challenge" mag niet langer verkocht worden in België. Dat heeft het federaal voedselagentschap FAVV beslist. De chips zijn zo extreem pikant dat ze ernstige ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. "Het chilipoeder op de chips brandt ook op je huid", zegt Koen Vandewalle, ondernemer gespecialiseerd in pikante producten.

De "Hot Chip Challenge" bestaat al een tijdje, maar is nog steeds een trend op sociale media. Jongeren proeven tijdens deze uitdaging één heel pikant chipje en filmen hoe goed (of slecht) ze daarop reageren.

Volgens de fabrikant is hun product een van de heetste chips ter wereld. In het doosje, dat de vorm heeft van een doodskist, vind je slechts één chipje en een rubberen handschoen, omdat het chipje te pikant is om met de blote hand vast te pakken. 

Koen Vandewalle, een ondernemer gespecialiseerd in pikante producten, heeft onlangs zo'n "Hot Chip Challenge" gegeten. "Mijn dochter zit op TikTok en vroeg of ik het ook eens wilde proberen. En ik kan bevestigen: het is extreem pikant", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Carolina Reaper"-chilipeper

Voor het chipje wordt de "Carolina Reaper"-chilipeper gebruikt, die jarenlang als de heetste peper ter wereld werd beschouwd. Een product met een dergelijke concentratie pepers hoort volgens de Commissie voor Plantenbereidingen niet thuis op de voedingsmarkt. "De pepers die het chipje bevat zijn op zich niet verboden", stelt Liesbeth Van de Voorde van het FAVV. "Het probleem is dat het bedoeld is voor geïsoleerd gebruik." 

Het extreem pikante chipje kan oog-, huid- en ademhalingsproblemen veroorzaken. "Het chipje is helemaal bedekt met het poeder van de "Carolina Reaper"-peper. Dat poeder is bijna even straf als pepperspray. Het brandt heel sterk op je huid", zegt Koen Vandewalle.

In de Verenigde Staten is zelfs een 14-jarige jongen overleden nadat hij een gelijkaardig chipje had gegeten. Het voedselagentschap in ons land vraagt nu aan de consumenten om de producten van het merk "#HotChipChallenge" niet op te eten en terug te brengen naar het verkooppunt.

Kwestie van inschattingsvermogen

Vandewalle vindt het jammer dat de producten niet meer verkocht mogen worden. "Alcohol en sigaretten zijn ook toegelaten, die producten veroorzaken jaarlijks duizenden overlijdens." 

Voor hem is het een kwestie van inschattingsvermogen. "Het probleem is dat er challenges worden georganiseerd op sociale media. Kinderen zien dat en willen het dan ook uitproberen. Voor hen zijn deze chips veel te pikant, maar ze kunnen dat moeilijk inschatten."

Voor kinderen zou het verboden mogen worden, maar volwassenen kunnen de gevolgen wel zelf inschatten, vindt Vandewalle. "Op de verpakking staat duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn. Mensen die niet gewend zijn om pikant te eten, kunnen een extreem branderig gevoel krijgen in hun mond en kunnen ook maagpijn krijgen. Als je het gewend bent om pikant te eten, is die impact veel minder groot."

Bovendien ziet Koen Vandewalle ook voordelen van heel pikante chilipepers. "Er zijn onderzoeken die aantonen dat chilipepers de kans op hart- en vaatziekten verminderen en dat ze tot een verbeterd metabolisme leiden."

Water helpt niet

Als je toch zo'n extreem pikant chipje gegeten zou hebben, heeft Vandewalle nog tips om het branderige gevoel in je mond wat te kalmeren. "Water drinken zal nooit helpen, maar maakt het branderige gevoel alleen maar erger. Je kan best spoelen met melk. Daar zitten bepaalde oliën en vetten in die het branderig gevoel kunnen wegnemen."

Beluister het volledige gesprek uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen