Na schandaal bij Nestlé in Frankrijk: ook ons land start onderzoek naar duur flessenwater

Nu in Frankrijk een schandaal is losgebarsten over de filterbehandelingen die grote groepen zoals Nestlé toepassen op mineraalwater, heeft België besloten om zelf een onderzoek in te stellen. Dat bericht de RTBF vrijdag.

Bron: BELGA

“We hebben de Economische Inspectie gevraagd om een onderzoek in te stellen en de nodige maatregelen te nemen als er inbreuken worden vastgesteld”, verklaarde het kabinet van vicepremier Pierre-Yves Dermagne aan de RTBF. De Economische Inspectie zal het onderzoek coördineren met het federaal voedselagentschap FAVV en de FOD Volksgezondheid. 

”Consumenten bedrogen”

Testaankoop gaat de bevoegde autoriteiten om een onderzoek vragen. “Als blijkt dat deze illegale praktijken inderdaad zijn uitgevoerd door Nestlé, zijn consumenten bedrogen en hebben ze betaald voor mineraalwater dat geen mineraalwater meer was”, aldus de consumentenorganisatie.

LEES OOK. Schandaal bij Nestlé: duur flessenwater blijkt veredeld kraantjeswater

Nestlé heeft een verpakkingsfabriek in België, gevestigd in Etalle in de provincie Luxemburg. Daar wordt het merk Valvert gebotteld. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de fabriek betrokken is.

Actieve koolstof

In Frankrijk is een vooronderzoek geopend nadat was gebleken dat Nestlé sommige van zijn Franse mineraalwaters behandeld heeft met ultraviolette straling en actieve koolstof. De Zwitserse voedingsreus deed dat om hun veiligheid voor consumptie te garanderen, maar de regelgeving in Frankrijk laat dat niet toe.

In Zwitserland heeft Nestlé toegegeven actieve koolstof te gebruiken in de fabriek in Henniez, vlakbij Lausanne. Volgens het Zwitserse concern hebben “inspanningen om zich aan te passen” ertoe geleid dat het bedrijf “beschermende maatregelen heeft genomen die niet in overeenstemming zijn met de regelgeving voor mineraalwater in Zwitserland”. Het bedrijf zegt altijd de bedoeling te hebben gehad om de voedselveiligheid te garanderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER