Oud-premier Pakistan Imran Khan claimt overwinning verkiezingen vanuit zijn cel met een AI-video

In Pakistan belooft de regeringsvorming spannend te worden na de verkiezingen gisteren. Voormalige premier Imran Khan, die in de gevangenis zit, roept zich uit als winnaar van de verkiezingen. Hij doet dat met een video gemaakt met de hulp van artificiële intelligentie. De andere ex-premier en kandidaat, Nawaz Sharif, zegt dan weer dat hij coalitiegesprekken zal starten.

"Victory speech" ofwel een "overwinningstoespraak". Dat was de titel van de boodschap die Imran Khan deze avond vanuit zijn cel verspreidde. De boodschap, die hij schriftelijk aan zijn advocaten zou hebben bezorgd, is omgezet in een video met zijn gezicht en stem dankzij artificiële intelligentie. Hij postte de video onder meer op het platform X (vroeger Twitter). 

In de boodschap zegt Khan dat de opkomst van de aanhangers van zijn partij PTI iedereen heeft geschokt. Hij benadrukt zijn dankbaarheid aan de aanhangers: "jullie hebben geschiedenis geschreven", aldus de ex-premier achter de tralies. 

Volgens Khan hebben zijn aanhangers twee derde van de zetels in het parlement binnengehaald. "Nu moeten jullie paraat staan om jullie stem te verdedigen", voegt Khan toe. 

Nawaz Sharif start coalitiegesprekken

De andere voormalige premier van Pakistan, Nawaz Sharif, heeft intussen bekendgemaakt dat zijn partij coalitiebesprekingen zal beginnen nu de resultaten van de omstreden verkiezingen blijven binnendruppelen.

"Ik nodig alle bondgenoten uit om zich bij ons aan te sluiten om Pakistan uit de huidige economische puinhoop te halen", zei Sharif tegen zijn aanhangers in de oostelijke stad Lahore.

Videospeler inladen...

De verkiezingen in Pakistan gingen gepaard met geweld. Woensdag kwamen zeker 28 mensen om het leven door explosies die zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

Vandaag vielen er in het noordwesten van het land twee doden tijdens ongeregeldheden in verband met de verkiezingen. De politie zei dat het ging om botsingen tussen aanhangers van de opgesloten ex-premier Imran Khan en de politie.

Meest gelezen