Bert Feys

Jongeren vallen door tussenraam op bus richting Torhout in Kortemark: "Verbinding is te druk"

De ouders van kinderen uit het gehucht Sint-Jozef De Geite klagen over de drukte van de buslijn richting Torhout. Sinds de start van de werken in Staden kunnen scholieren maar één bus nemen, die zit dan ook vaak propvol. Donderdagavond brak zelfs een glazen tussenraam bij een bruusk manoeuvre omdat te veel jongeren moesten rechtstaan. Twee scholieren raakten lichtgewond.

Donderdagavond moest de chauffeur van de buslijn 911 richting Torhout plots hard remmen rond Kortemark. Het was druk op de bus, waardoor veel schoolgaande jeugd niet kon zitten. Een paar scholieren botsten door het manoeuvre tegen het tussenraam en het glas brak. Een iemand raakte gewond aan de neus, een andere aan de hand.

Probleem kan zich nog tijdje voordoen

"Het was een kwestie van tijd voor er iets zou gebeuren", reageert Koen Bakelandt, vader van twee kinderen die vaak die bus nemen. "Er is maar één bus die hen op tijd op school brengt vanuit het gehucht Sint-Jozef De Geite. Vroeger waren er nog drie bussen, dus het aanbod is op dit moment veel te laag."

Dat ligt niet aan het nieuwe vervoersplan, maar wel aan de werken in de Bruggestraat in Staden, die vorige zomer begonnen zijn. Die duren nog tot eind dit jaar. "Er zijn zeker problemen, nu niet alle bussen door het gehucht kunnen rijden", zegt burgemeester Frederik Demeyere (CD&V). "We hebben vorig jaar onmiddellijk contact opgenomen met de Lijn, maar voorlopig is er nog niks aangepast."

De Lijn onderzoekt drukte

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft voorlopig nog geen melding gekregen van het incident. "Mensen die schade hebben, lichamelijk of materieel, kunnen altijd bij ons terecht", laat Marco Demerling van De Lijn weten. "Onze dienst verzekeringen zal dan nagaan hoe die mensen vergoed kunnen worden."

"Wat het probleem van de drukte betreft, proberen we zo snel mogelijk te overleggen met de lokale onderaanneming in de regio. Als zij de drukte ook als problematisch ervaren, dan kunnen we bijsturen, zoals we dat de voorbije maanden al een paar keer gedaan hebben in andere regio's."

Op de bus staan jongeren op elkaar gepakt.
Bert Feys

Meest gelezen