© BELGA

Lucinda Brand trekt WK-vorm gewoon door met zege in Noordzeecross in Middelkerke voor Laura Verdonschot, Ceylin Alvarado stelt eindzege Superprestige veilig

Lucinda Brand heeft zaterdagmiddag de Noordzeecross in Middelkerke gewonnen. De Nederlandse kampioene reed quasi van start tot finish aan de leiding en won met grote voorsprong op een sterke Laura Verdonschot en Ceylin del Carmen Alvarado, die wel de eindzege in de Superprestige op zak stak.

Marnix Taes

Alvarado dook wel als eerste het veld in, maar de Nederlandse leidster in de Superprestige schoof op een schuine, gladde afdaling onderuit en moest haar plaats opnieuw in het peloton innemen. Nederlands kampioene Brand wilde dan weer niet op haar landgenote wachten en trok haar WK-vorm gewoon door aan de Belgische kust. Haar voorsprong was na het einde van de eerste ronde al meer dan twintig seconden op Alvarado, die opnieuw opgeschoven was naar plek twee.

Alvarado moest voor eindwinst in de Superstrige enkel rekening houden met voormalig Europese kampioene Annemarie Worst en maakte geen aanstalten om achter haar ploeggenote aan te gaan. Brand kliefde zich stevig door het zand, maakte vaart op de lopende stukken en lapte er in de tweede ronde nog eens tien tellen bij.

Sterke Verdonschot

Doordat Worst al op achterstand was gereden, hoefde het voor Alvarado niet meer en kreeg ze zowaar gezelschap van Laura Verdonschot. Meer nog, want de renster van De Ceuster-Bonache liet de leidster in de Superprestige meteen ter plaatse en had bij het ingaan van de laatste ronde al een geruststellende voorsprong op haar achtervolgster beet.

Dat Brand een klasse te sterk was, stond buiten kijf. De slotronde was een soort ereronde onder luid applaus van het publiek, want de renster van Baloise Trek Lions reed onbedreigd naar de zege en won met een minuut en vijftien seconden voorsprong op Verdonschot, Alvarado kwam als derde 26 seconden later over de streep en graaide zo haar derde Superprestige mee, waardoor ze op een eindzege van Sanne Cant komt. Een moedige Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon) knokte zich naar de vierde plaats, Worst vervolledigde de top vijf.

Brand: “Kon enkel stoemptempo aanhouden”

Voor Brand, die de Superprestige zelf al twee keer (2021, 2022) won, is het de vijfde zege van het seizoen. Eerder won ze de wereldbekers in Dublin en Flamanville, pakte ze de zege in de Zilvermeercross en werd ze medio januari Nederlands kampioene.

“Het was heel mooi om nog eens te winnen”, vertelde Brand in het flashinterview achteraf. “Het was heel zwaar en ik kon enkel een heel strak stoemtempo aanhouden. Ergens versnellen zat er hier niet in, enkel toen ik Alvarado een slipper zag maken. Toen aarzelde ik niet, want hier is fijner als je ruimte krijgt in niet constant in de wielen moet zitten. De power zit er nog duidelijk goed in en het is mooi om mijn naam op die erelijst te plaatsen. Wie weet wat het einde van het seizoen nog in petto heeft.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer