Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Uitslag verkiezingen Pakistan is binnen: aanhangers van oud-premier Imran Khan winnen meeste zetels

De aanhangers van oud-premier Imran Khan hebben de verkiezingen in Pakistan gewonnen. De onafhankelijke kandidaten, die voor het overgrote deel Khans partij PTI steunen, halen 101 van de 264 zetels binnen. De uitslag van de woelige stembusgang liet meer dan 60 uur op zich wachten.

"Jullie hebben geschiedenis geschreven", zo richtte oud-premier van Pakistan Imran Khan, die in de gevangenis zit, zich vrijdag al tot zijn aanhangers. Hij deed daarmee al een voorafname op de definitieve verkiezingsuitslag in zijn land.

Die uitslag liet uiteindelijk meer dan 60 uur op zich wachten, wat vooral bij de volgers van Khan vragen opriep over het hele verkiezingsproces. Zij dreigden met grote protesten als de uitslag niet snel publiek zou worden gemaakt.

Maar kijk: de verkiezingsuitslag is nu alsnog binnen. 101 van de 264 zetels gaan naar de onafhankelijken, die voor het grootste deel meededen met steun van Khans partij PTI. De PTI mocht door een omstreden besluit van het hooggerechtshof niet meer als partij deelnemen aan de verkiezingen, waarop veel leden zich als onafhankelijke kandidaat hebben ingeschreven.

Ook Kahn zelf mocht niet deelnemen aan de verkiezingen. Hij is na zijn premierschap meermaals veroordeeld, voor verschillende feiten. Khan en zijn aanhangers noemen die veroordelingen politiek gemotiveerd. 

De moslimliga PML-N van die andere oud-premier, Nawaz Sharif, haalt 75 zetels. Ook Sharif had zichzelf de voorbije dagen als overwinnaar uitgeroepen. Hij maakte ook bekend dat zijn partij coalitiebesprekingen zou starten. PPP van voormalig Buitenlandminister Bilawal Bhutto Zardari eindigde op de derde plaats met 54 zitjes. Elf andere partijen hebben samen nog 34 zetels in het parlement.

Meest gelezen