Donald Trump met Jens Stoltenberg tijdens een NAVO-ontmoeting tijdens zijn presidentschap.© AP

Michel en Stoltenberg hekelen uitspraken van Trump over NAVO: “Enkel in voordeel van Poetin”

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft zondag scherp gereageerd op de “roekeloze” uitspraken van Donald Trump. Ook de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Soltenberg, betreurde uit uitspraken. De Amerikaanse oud-president dreigde ermee om als hij herverkozen wordt de NAVO-lidstaten die te weinig bijdragen aan het bondgenootschap, niet langer te verdedigen.

Bron: BELGA

“De Trans-Atlantische Alliantie ondersteunt al 75 jaar de veiligheid en de welvaart van Amerikanen, Canadezen en Europeanen”, schrijft Michel op X (het vroegere Twitter). “Roekeloze uitspraken over NAVO’s veiligheid en Art.5-solidariteit dienen alleen het belang van Poetin. Ze brengen niet meer veiligheid of vrede in de wereld.” Voor Michel benadrukken de uitspraken van Trump “opnieuw de noodzaak voor de Europese Unie om dringend haar strategische autonomie verder te ontwikkelen en te investeren in haar verdediging. En om onze alliantie sterk te houden.”

Artikel 5 bepaalt dat elke lidstaat van de NAVO verplicht wordt om een aanval op één lidstaat te beschouwen als een aanval op alle lidstaten.

Soldaten in gevaar

Voor Jens Stoltenberg verzwakken de uitspraken van de Trump de veiligheid van de NAVO, inclusief die van de VS. “De NAVO blijft klaar en in staat om alle bondgenoten te verdedigen”, reageert de Noor zondag in een verklaring. “Elke aanval op de NAVO zal worden beantwoord met een verenigd en krachtig antwoord. Elke suggestie dat bondgenoten elkaar niet zouden verdedigen verzwakt al onze veiligheid, inclusief die van de Verenigde Staten, en brengt Amerikaanse en Europese soldaten in groter gevaar.”

“Ik verwacht dat, ongeacht wie de presidentsverkiezingen wint, de Verenigde Staten een sterke en toegewijde NAVO-bondgenoot zullen blijven”, voegt de NAVO-baas eraan toe.

Invasie aanmoedigen

Donald Trump dreigde er zaterdag mee dat als hij herverkozen wordt als president van de Verenigde Staten, de landen die achteroplopen met hun betalingen aan de NAVO, niet langer meer zou verdedigen en Rusland zelf zou aanmoedigen om hen aan te vallen.

Trump haalt regelmatig uit naar de NAVO-bondgenoten die onvoldoende bijdragen tot de alliantie. Tijdens een meeting in Zuid-Carolina haalde Trump een gesprek aan met een staatshoofd van een NAVO-land, zonder een naam te noemen.

Witte Huiswoordvoerder Andrew Bates reageerde zaterdagavond fors op de uitspraken van Trump: “Het aanmoedigen van de invasie van onze naaste bondgenoten door moorddadige regimes is weerzinwekkend en zinloos.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer