© Karel Hemerijckx

HBVL deelt opnieuw boompjes uit: zo kan jij ook een gratis hazelaar reserveren en afhalen

Hasselt -

Het Belang van Limburg deelt opnieuw boompjes uit. Na de succesvolle acties met appelbomen en kerselaars, hebben we dit jaar gratis hazelaars voor onze lezers. Lees hier hoe u een gratis hazelnotenboompje kan reserveren en wanneer u ze kan afhalen.

Karel Moors

Op maandag 12 februari lanceert Het Belang van Limburg de ‘Hazelaaractie 2024’. De voorbije twee jaar hebben we gratis appelboompjes en kerselaars uitgedeeld, telkens een enorm succes waarbij we tienduizenden lezers blij konden maken met een sympathiek cadeautje. Dat doen we dus opnieuw: voor deze derde editie van onze bomenactie staan er 30.000 jonge hazelaars klaar. U kunt vanaf nu een exemplaar reserveren via onze HBVL-nieuwsapp en dat kost helemaal niks.

Hoe kan u uw hazelaar reserveren?

Reserveren kan enkel in de HBVL-nieuwsapp

- Open of download gratis de HBVL-nieuwsapp

- Ga naar Meer > Wedstrijden en acties

- Reserveer uw boompje

Reserveren mogelijk t.e.m. 25/02/2024. Aanbod geldig zolang de voorraad strekt. OP=OP

Inschrijven kan tot de beschikbare voorraad boompjes op is. Als u zeker zo’n gratis hazelaar wil hebben, wacht u dus best niet te lang met reserveren. Op woensdag 6 maart worden de hazelaars uitgedeeld. In elke Limburgse gemeente zal er dan een afhaalpunt zijn waar u uw gereserveerde exemplaar gratis meekrijgt. De hazelaars die we meegeven zijn ongeveer 80 à 100 cm hoog, allemaal op blote wortel.

Pluspunten

De 30.000 hazelaars worden ter beschikking gesteld door Bosgroep Limburg en Provincie Limburg. “We planten zelf veel hazelaars in Limburgse bossen, omdat deze plant heel goed gedijt onder het bladscherm van hogere bomen”, vertelt Patrick Meesters, coördinator bij Bosgroep Limburg. “Zandgrond, natte grond, droge grond, zware grond, ... De hazelaar groeit overal. En wat de mensen ook zal aanspreken: hij heeft vruchten. Hazelnoten zijn niet alleen heel lekker, maar ook zeer gezond door de onverzadigde vetzuren.”

Patrick Meesters van Bosgroep Limburg bij een bloeiende hazelaar in zijn tuin.© Karel Hemerijckx

Meesters is een zelfverklaarde “enorme fan” van de hazelaar: “De hazelaar is in principe een struik en geen boom. Als je hem in de schaduw zet en hem beperkt in zijn wortelruimte, blijft het een kleiner struikje. Hoe meer licht hij krijgt, hoe forser hij groeit, tot wel 5 à 6 meter hoog na verloop van jaren. Maar hij laat zich makkelijk snoeien en je kan hem zelfs in een pot houden.”

De hazelaar is een inheemse soort die zeer winterhard is en grote ecologische waarde heeft. “Hazelaars bloeien vroeg op het jaar en zijn zo belangrijk voor vlinders en insecten. Dieren als vogels en eekhoorntjes zijn dol op hazelnoten. Die komen pas na vijf à zeven jaar”, legt Meesters uit. “De hazelaar is ook zelfbestuivend.”

Katjes aan een hazelaar.© Rob Engelaar

De bladeren doen uiteraard allemaal aan fotosynthese: ze nemen CO2 op en geven zuurstof af. “Eén van de grootste voordelen is dat een hazelaar goed strooisel heeft: hij heeft mooie herfstkleuren, maar als de bladeren vallen, vergaan die heel snel en vormen zo uitstekende voeding voor het bodemleven in je tuin. De hazelaar zorgt voor goede kwaliteit van grond.”

Cadeau

“Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen, met een gezonde mix van weidse natuur, velden en bossen. Dat landelijke karakter versterken en veiligstellen voor de volgende generaties is een topprioriteit van ons provinciebestuur”, aldus Bert Lambrechts, Limburgs gedeputeerde van natuur. “Daarom zijn we dan ook superblij met deze actie: door de handen in mekaar te slaan met maar liefst 30.000 Limburgers zetten we het belang van een gezonde leefomgeving in de kijker en maken we de Limburgse tuinen weer een stukje groener. En hazelnoten zijn ook gewoon lekker, uiteraard.”

“Met de Hazelaaractie 2024 helpen we als krant onze provincie nog groener en gezonder maken”, zegt Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. “De gratis hazelaar is tegelijk een aardige attentie voor onze lezers, een nuttig cadeau voor hun tuin, terras of bos.”

En over enkele jaren vallen er dus ook nog lekkere hazelnoten te kraken.

Meer info: www.hbvl.be/boom

Bosgroep Limburg plant dikwijls hazelaars in bossen.© Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer