Ook financiële toezichthouder FSMA niet gekant tegen afschaffing getrouwheidspremie

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) verzet zich niet tegen een afschaffing van de getrouwheidspremie op een spaarrekening. Dat blijkt uit een advies dat de financiële toezichthouder maandag publiceert.

mtm
Bron: BELGA

De invoering van één enkele rentevoet mag evenwel niet tot gevolg hebben dat spaarders een lagere vergoeding ontvangen, zo wordt beklemtoond. Eerder had ook de Nationale Bank gezegd dat het schrappen van de getrouwheidspremie tot de mogelijkheden behoort.

Eind vorig jaar hadden zowel minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) een afschaffing van de getrouwheidspremie op het spaarboekje naar voren geschoven. Op die manier moest het voor consumenten eenvoudiger worden om de spaarproducten van verschillende banken met elkaar te vergelijken. Dermagne, minister van Consumentenbescherming Alexia Bertrand en de Kamercommissie Financiën en Begroting hebben uiteindelijk aan financieel toezichthouder FSMA en aan de Nationale Bank - verantwoordelijk voor het bankentoezicht - gevraagd om een advies uit te brengen.

FSMA stelt nu in haar advies dat het “in se niet langer nodig blijkt om de huidige vergoedingsstructuur van de gereglementeerde spaarrekeningen te behouden”. Ze heeft dan ook “geen bezwaar tegen een eventueel regeringsinitiatief dat ertoe zou strekken één enkele rentevoet in te voeren”.

Elke bijkomende inspanning die voor de consument de vergelijkbaarheid en leesbaarheid van het aanbod verbetert, moet worden aangemoedigd, zo klinkt het. Maar uiteindelijk komt het wel toe aan de “politieke autoriteiten” om zich daarover uit te spreken.

Ook vraagt de FSMA dat er maatregelen worden genomen om de bescherming van de consument te behouden. De invoering van één enkele rentevoet mag niet als gevolg hebben dat ze een lagere vergoeding ontvangen.

Overgangsperiode

Tot slot moet er een “passende overgangsperiode” worden voorzien, zodat spaarders aanspraak kunnen maken op getrouwheidspremies die ze hebben opgebouwd tot de invoering van één enkele rentevoet. Die overgangsperiode moet kredietinstellingen ook in staat stellen het renterisico optimaal te beheren.

Vrijdag was al bekendgemaakt dat ook de Nationale Bank zich niet tegen een afschaffing van de getrouwheidspremie verzet. Gouverneur Pierre Wunsch waarschuwde wel voor het belang van het behoud van de stabiliteit op de bankenmarkt. De getrouwheidspremie is pas verworven na twaalf maanden en draagt zo bij aan de stabiliteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen