Themabeeld.© Shutterstock

Vader ontvoert dochtertje (4) en riskeert twee jaar cel: “Ze verstopte zich op het toilet”

Tongeren -

Een Poolse man riskeert twee jaar cel omdat hij zijn dochtertje (4) ontvoerde. Met een smoes viel hij samen met een kameraad de woning van zijn ex-vrouw binnen. Zijn vriend bedreigde de moeder met een mes terwijl de Poolse vader het kind meenam.

Shauni Deferm

Een Poolse man moest zich maandagochtend voor de Tongerse rechter verantwoorden voor de ontvoering van zijn 4-jarig dochtertje op 19 april 2021. De vader stuurde zijn advocaat, omdat hij zelf niet meer in België verblijft. “Hij zit in Polen of in Engeland, ik weet het ook niet”, klonk het bij zijn raadsman.

De Poolse man trok met een vriend naar de woning van zijn ex-vrouw nadat de vrouw het exclusief ouderlijk gezag toegewezen had gekregen door de rechter. Zij bracht het kind op 12 maart 2021 vanuit de rechtbank in Polen terug naar België nadat de vader het kind al een eerste keer had meegenomen. “De vader dreigde toen dat hij het kind opnieuw zou komen weghalen”, aldus de Tongerse aanklager.

Zo gezegd, zo gedaan. Op 19 april, rond 7 uur ’s ochtends, belde de vriend van de Poolse vader aan bij de woning van de vrouw. Hij deed zich voor als een gerechtsdeurwaarder, waardoor de moeder de deur opende. Ze werd meteen overmeesterd. “De vrouw werd in een houdgreep genomen en gewurgd. Ze had een mes vast waarmee ze boterhammen smeerde, maar dat werd afgenomen en de man begon haar daarmee te bedreigen. Ze heeft dan geroepen naar haar dochtertjes om zich in het toilet te verstoppen.” Het 4-jarige kind werd door haar 11-jarige halfzus beschermd, maar de Poolse vader die ondertussen ook de woning was binnengedrongen, forceerde de toiletdeur en trok het 4-jarig meisje uit de handen van haar zus.

“We komen je vermoorden”

De mannen liepen met het kind in de armen de woning uit en vluchtten met de auto weg richting Nederland om zo naar Polen te reizen. Aan de Poolse grens werden ze uiteindelijk tegengehouden en gearresteerd omdat ze ondertussen geseind stonden. “Er werden twee Europese aanhoudingsmandaten uitgeleverd en mevrouw is haar kind kunnen gaan halen in Polen. Maar de dag later kregen we melding uit Polen dat de verdachten de gevangenis mochten verlaten. Dezelfde avond belde de vader opnieuw met bedreigingen”, aldus de procureur. “Je denkt dat we vast zitten in gevangenis, maar we komen je vermoorden en je huis in brand steken”, klonk het aan de telefoon.

De moeder stelt dat ze sindsdien niets meer van haar ex-man gehoord heeft, maar volgens haar raadsman leeft de vrouw met constante angst. “Ook het 4-jarige dochtertje is getraumatiseerd. Als ze een rode auto ziet, denkt ze dat dat papa is die haar komt halen”, aldus de advocate, die voor de twee kinderen en de moeder een schadevergoeding van 1.000 euro elk eist. De Tongerse procureur eist celstraffen van twee jaar voor zowel de vader als zijn vriend.

Vrijspraak

De raadsman van de Poolse vader vraagt de vrijspraak omdat hij stelt dat zijn cliënt niet op de hoogte was van het vonnis over het exclusieve ouderschap. Wat betreft de slagen en verwondingen wordt er gewezen naar de vriend van de vader. “Hij heeft de woning betreden, is naar het toilet gegaan, heeft het kind meegenomen en is vertrokken. De slagen zijn niet bewezen.”

Vonnis volgt op 11 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer