REUTERS
Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

ANALYSE. “Val ze maar aan”, zegt Trump tegen Poetin. Maar hoe sterk staat de NAVO zonder de VS?

Kunnen de Europese NAVO-lidstaten en Canada alleen verder zonder de grote broer, mocht Trump zijn dreigement om uit de alliantie te stappen hard maken? Aan geld geen gebrek. De Europese NAVO-lidstaten (en dus ook België) plus Canada spendeerden het afgelopen jaar 331 miljard euro aan defensie. Om met dit budget een geloofwaardige afschrikking op te bouwen, moet echter aan drie voorwaarden voldaan worden. Een analyse op basis van defensiebudgetten en militaire kracht.

196 reacties

  • Raphaël Defour

    2 maanden geleden
    De EU moet voorbereid zijn op een presidentswissel in de US. Echt cluster vorming en samenwerking van eigen EU militaire industrie moet hierbij bovenaan staan nu zelfs blijkt dat een man het NAVO kaartenhuis openlijk op de schop stelt. Misschien hadden wij beter gekozen voor EUROFIGHTER dan het US product. Trouwens hoe zit het nu met het versterken van de luchtruim bescherming in Oekraïne na 2 jaar. Tijd om te bewijzen dat het beter kan.
  • Georges Pelgrims

    2 maanden geleden
    Onze veiligheid die komt op de eerste plaats en ik vind als burger van de navo dat alle burgers van alle navo landen mee moeten betalen voor onze veiligheid. Er zijn nu 32 navo landen tel die bevolking samen en reken bijvoorbeeld één euro per maand per inwoner van alle navo landen dat levert al een mooie duit op voor de veiligheid van alle burgers van de navolanden meer is altijd beter maar ik vind dat elke inwoner van de navo landen moeten meewerken aan hun en onze veiligheid.
  • Lydie van oudenhove

    2 maanden geleden
    En de EU, met Von Der Leyen op kop, doet maar verder met zijn eigen bevolking te verarmen en in de afgrond te drijven. Dit door absurde regels i.v.m. de klimaathysterie. Ook daar zal Poetin zich in verkneukelen.
  • Jacqueline herck

    2 maanden geleden
    De USA was het eerste land dat beroep deed op artikel 5 na 9/11. Dat zijn ze blijkbaar vergeten.
  • Bernard Misonne

    3 maanden geleden
    Waarom ons schrik inboezemen? Na twee jaar staat de "beresterke" Poetin nog nergens in het "slappe" Oekraïne".