© Getty

Hasseltse (79) doet zich voor als specialist in beleggingen en gaat aan de haal met 325.000 euro

Hasselt -

Door hen nepbeleggingen voor te schotelen, wist een Hasseltse (79) twee slachtoffers voor liefst 325.000 euro op te lichten. Ze deed zich voor als beleggingsspecialiste en leverde valse documenten af. Het geld dat ze kreeg, stak ze in eigen zak.

Sinds 2000 was de Hasseltse al met pensioen, maar in de jaren daarvoor was ze aan de slag bij een bank. Voor de twee slachtoffers bleef ze bankzaken doen. De zeventiger kwam met het idee op de proppen om gelden op een beleggingsrekening te plaatsen om meer intrest te verdienen. De twee slachtoffers kregen bankdocumenten toegestopt en overhandigden de verdachte in ruil 325.000 euro. Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht, de beklaagde hoestte interesten op van zo’n 3.000 euro per jaar. Intussen besteedde ze het geld aan allerhande luxegoederen.

Terugbetalen

Toen een nu 88-jarig slachtoffer in 2021 met documenten naar de bank trok, bleek er op haar naam helemaal geen beleggingsrekening te bestaan. De bal ging aan het rollen en de oplichtster bekende de feiten. Intussen komt ze maandelijks met 500 euro per over de brug om de schuld terug te betalen. Een bedrag van ruim 65.000 euro staat nog altijd open. De rechtbank tilde er zwaar aan dat de vrouw haar vertrouwensrelatie had misbruikt en misbruik had gemaakt van haar voormalig statuut als bankbediende.

Bij het bepalen van de strafmaat is rekening gehouden met de leeftijd van de vrouw en haar blanco strafblad. Het komt haar nu op 15 maanden cel met uitstel en 1.600 euro boete effectief te staan. De proceskosten van ruim 380 euro zijn eveneens voor haar. Aan de 89-jarige vrouw is ze 66.300 euro en een rechtsplegingsvergoeding van 1.500 euro verschuldigd. Ook de financiële instelling waarvan ze de naam misbruikte, moet ze vergoeden. Over het bedrag buigt de rechtbank zich op een later tijdstip.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer