Helena De Ridder en Serge Verboven nemen de zaak over van Glen Weeda.© Jan Van der Perre

Iconisch visrestaurant Maritime heeft nieuwe eigenaar, familie Weeda verkoopt na drie generaties: “Aan de ziel verandert niets”

Antwerpen -

Het bekende restaurant Maritime op de Suikerrui heeft een nieuwe eigenaar. Horeca-ondernemer Serge Verboven runt voortaan het visrestaurant dat in 1958 geopend werd door de familie Weeda. 66 jaar en drie generaties later geeft Glen Weeda de fakkel door en daar heeft hij een goede reden voor.

Bert Provoost

De geschiedenis van Maritime als restaurant begon in 1958, toen Christiane Van de Voorde als 26-jarig – zoals ze dat toen zeiden – ‘joeng maske’ halve kippen en potten mosselen begon te serveren. De meeste klanten kwamen toen rechtstreeks van de Flandria-boten en werden met bussen aangevoerd. De zaak zat soms zo vol dat de borden en potten door de klanten doorgegeven moesten worden.

De zaak bevindt zich pal in het centrum van de stad, op de Suikerrui.© Jan Van der Perre

Later werd de zaak, die ondertussen erg bekend was voor de mosselen en visgerechten, verdergezet door haar zonen Marc en Guy Weeda. “Mijn vader Guy introduceerde de bourgognewijnen in het restaurant en zelf heb ik de zaak als derde generatie overgenomen toen ik 30 was”, zegt Glen Weeda (46). “Al loop ik hier al veel langer rond. Ik heb afgewassen, achter de bar gestaan en de keuken en de zaal gedaan. Horeca is een zware stiel, maar ik heb enorm genoten van het mooie team dat we hier hadden, de leuke sfeer onder de horeca-uitbaters van de Suikerrui en de relatie met onze geweldige klanten.”

Het hele leven van Glen speelde zich af in de Maritime.© Jan Van der Perre

Maar nu komt aan die familiegeschiedenis van drie generaties een einde. Voor Glen was het geen makkelijke beslissing, maar hij maakte ze weloverwogen. “In mijn familie sterven we nu eenmaal vroeg. Mijn moeder is al twaalf jaar geleden al gestorven en mijn vader drie jaar geleden. Dat heeft me doen nadenken. Ik wil nog iets anders met mijn leven doen, mijn horizon verruimen. Niet dat ik met pensioen zal gaan, maar ik ga het wat rustiger aan doen en wat meer profiteren.”

Glen ging de voorbije weken met vakantie en gunt zichzelf daarna een paar sabbatmaanden voor hij de volgende stap zet. “Het doet raar om de zaak nu open te zien gaan zonder mij. Maar tegelijk ben ik heel blij dat we kopers hebben gevonden in wie we zoveel vertrouwen voelden. We wilden onze familiezaak natuurlijk niet zomaar aan iemand overlaten. Dit is de juiste stap, het voelt goed”, zegt hij.

Serge Verboven en Helena De Ridder zijn de nieuwe eigenaars.© Jan Van der Perre

Serge Verboven en Helena De Ridder nemen de fakkel over, ze leiden ook al de Antwerpse klassiekers Marcel op het Van Schoonbekeplein en Au Vieux Port in de Napelsstraat. “Ik was hier zelf klant en ik heb het altijd een heel toffe zaak gevonden. Ik hou nu eenmaal van klassieke restaurants zoals dit. De Maritime paste dus perfect in dat rijtje”, zegt Serge.

Revival van klassiek

“Ik merk trouwens dat er een revival bezig is van die klassieke keuken. Ik heb hier al klanten ontmoet die hier al veertig jaar komen eten, maar hier zitten net zo goed jonge mensen aan tafel die een lekkere pot mosselen, een garnaalkroket, paling in ’t groen of zeetong komen proeven. Die mix is super. We blijven focussen op goede producten”, zegt hij.

Serge gaat geen ingrijpende wijzigingen doorvoeren.© Jan Van der Perre

Serge is ook al jaren gepassioneerd door verfijnde wijnen en dat zal ook bij Maritime duidelijk worden. “Ze stonden hier al bekend om een heel mooie bourgognekaart en die blijft. We breiden het aanbod nog wat verder uit tot meer dan tweehonderd referenties uit klassieke wijnstreken zoals Toscane, Piëmonte, Ribera del Duero, Rioja en Bordeaux. Daar vind je ook prachtige wijnen die geweldig matchen met seafood, zonder dat je er een fortuin voor hoeft te betalen.”

Wijn zal ook hier een belangrijke rol spelen.© Jan Van der Perre

“Dat laagdrempelige blijft hier trouwens belangrijk. Werkmensen en zakenmannen moeten zich hier allebei goed blijven voelen, dokwerkers en advocaten moeten hier over de vloer blijven komen. Aan het interieur en zeker aan de ziel van de zaak gaan we dus helemaal niets veranderen”, besluit Verboven.

De voorgevel van de Maritime.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER