© Isosport

BAS behandelt op 1 maart beroep van Anderlecht tegen herspelen van match tegen KRC Genk

Brussel -

De volgende aflevering van ‘penalty gate’ vindt plaats op 1 maart. Dan behandelt het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS) het beroep van RSC Anderlecht tegen de uitspraak van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal om de match tegen KRC Genk te laten herspelen.

Het BAS is al de derde instantie die zich moet buigen over de bewuste strafschopfase tijdens Anderlecht-Genk op 23 december 2023. Toen besliste ref Nathan Verboomen na foutief advies van VAR Jan Boterberg dat een door Genk-aanvoerder Bryan Heynen gemiste strafschop niet mocht worden hernomen. Een fout tegen het reglement, vond KRC Genk dat na de 2-1-nederlaag een klacht indiende bij het Professional Referee Department. Dat wuifde de klacht weg, waarna KRC Genk naar de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal stapte. Die verklaarde zich, tegen de wil van het Referee Department en Anderlecht in, bevoegd én besliste dat de match wel degelijk herspeeld moet worden.

Uitspraak voor 5 maart, match kan op 13 maart

Het BAS behandelt de zaak op vrijdag 1 maart om 14.30 uur in het BOIC gebouw aan de Heizel. Die zitting is niet openbaar. De uitspraak valt in principe uiterlijk op 5 maart. De wedstrijd zou eventueel op woensdag 13 maart kunnen herspeeld worden. Intussen loopt nog wel een tweede procedure. Anderlecht ging namelijk ook in evocatie tegen de uitspraak, de Evocatiecommissie van de Belgische voetbalbond moet beslissen of de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal wel degelijk bevoegd was om zich over de kwestie uit te spreken. Die evocatieprocedure is schriftelijk ingezet, de uitspraak zal allicht ook schriftelijk volgen vooraleer het BAS aan zet is. Het BAS zal zich sowieso uitspreken over de zaak, omdat KRC Genk zich oorspronkelijk al tot de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal én het BAS richtte. (mg)

Aangeboden door onze partners