Videospeler inladen...

Twee nieuwe schietpartijen in Brussel, één dodelijk slachtoffer: "Gisteren nog intimidatie, vandaag meer een executie" 

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is een dodelijk slachtoffer gevallen bij een nieuwe schietpartij. Dat heeft burgemeester Jean Spinette gemeld op de RTBF en heeft hij aan Belga bevestigd. Het was de tweede schietpartij van afgelopen nacht. Het gaat vermoedelijk om geweld in het drugsmilieu.  

"Gisteren ging het nog om intimidatie, vandaag heeft het meer weg van een executie", zegt burgemeester Spinette. "De federale gerechtelijke politie is ter plaatse en voert het onderzoek."

Dealers voelen zich onaantastbaar

De politie Brussel Hoofdstad/Elsene bevestigt dat er deze ochtend rond 01.30 uur een eerste schietpartij plaatsvond. Een nachtwinkel aan de Zuidlaan werd vanuit een wagen onder vuur genomen, niemand raakte gewond. Eén verdachte zou zijn weggevlucht op een step. 

Op het moment van de schietpartij was er iemand aanwezig in de nachtwinkel. Die persoon is gearresteerd, en zal waarschijnlijk later vandaag verhoord worden. Het is nog niet duidelijk of hij ook betrokken is bij de feiten. 

Omstreeks 6 uur volgde dan een tweede schietpartij aan het Jacques Franckplein, enkele honderden meters verder. Er werd geschoten met een riot gun. Deze keer liep het fataal af, er viel één dodelijk slachtoffer. De drie daders zouden nog op de vlucht zijn. 

BEKIJK - Buurtbewoners slaken noodkreet na zoveelste schietpartij:

Videospeler inladen...

Het is al dagen onrustig in Brussel. Er waren intussen al vier schietpartijen in amper evenveel dagen tijd. Zondagavond werd er een eerste keer geschoten in de Lacaillestraat. Toen raakten twee mensen gewond.

Gisterennamiddag volgde opnieuw een incident, wanneer aan hetzelfde Jacques Franckplein met een oorlogswapen in de lucht werd geschoten. De afgevuurde kogels maakten toen geen gewonden, maar in hun vlucht reden de daders wel een dame aan, en botsten ze tegen verschillende voertuigen.

Of er ook een link is tussen de verschillende incidenten moet na verder onderzoek duidelijk worden. 

"De dealers voelen zich blijkbaar onaantastbaar", vertelt de burgemeester. "Na het incident van gisteren zijn ze vrijwel meteen naar het park teruggekeerd om opnieuw te beginnen dealen. Ik heb de politie gevraagd op te treden en gisterenavond is er nog iemand opgepakt, maar ook nadien zijn de dealers teruggekeerd. Ik doe nogmaals een oproep om dit probleem ernstig aan te pakken, met de gehele ketting van politie en justitie." 

BEKIJK - Onze justitiejournaliste Helen Goedgebeur aan het Jacques Franckplein:

Videospeler inladen...

Het blijft voor de dealers hoe dan ook een strijd om het Jacques Franckplein. "En dan gaat het niet over lokale dealers, het zijn echt internationale netwerken." Hoe kan het dat er een dag later dan opnieuw een schietpartij plaatsvindt op exact dezelfde locatie? "De politie was de hele nacht aanwezig, maar moet op 78 punten de wacht houden. Ze kunnen niet overal zijn."

Zijn collega uit Sint-Joost-ten-Node, burgemeester Emir Kir, pleitte intussen bij Bel RTL voor preventieve campagnes om te waarschuwen voor de gevolgen van verslaving. Volgens hem is er meer nood aan regelmatige grenscontroles om de toevloed van illegale drugs te stoppen. 

Komende maandag zou een overleg volgen tussen politiezone Zuid en nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch. Daar zal bekeken worden hoe de politie verder kan ondersteund worden. 

Meest gelezen