Illegale campagnefinanciering: Nicolas Sarkozy veroordeeld tot één jaar cel

Nicolas Sarkozy op woensdag. © Getty Images

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is woensdag in beroep veroordeeld tot één jaar cel, waarvan zes maanden met uitstel in het zogeheten Bygmalion-dossier. De advocaat van Sarkozy liet al weten dat hij in cassatie gaat.

Sarkozy stond terecht voor de overschrijding van het plafond op campagne-uitgaven voor de presidentsverkiezing van 2012, die hij verloor. Hoewel hij het maximumbedrag van 22,5 miljoen euro had bereikt en hij schriftelijk was gewaarschuwd, bleef Sarkozy verkiezingsbijeenkomsten organiseren. In totaal werd er zo’n 43 miljoen euro uitgegeven.

In september 2021 werd de voormalige politicus veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van een jaar, de maximumstraf, maar hij mocht die thuis met een enkelband uitzitten. In beroep eiste het openbaar ministerie dezelfde straf. Het proces was sinds 8 november aan de gang bij het hof van beroep in Parijs.

Bymalion

Zijn advocaat, Vincent Desry, had de vrijspraak gepleit en hield vol dat het voormalige staatshoofd ‘nooit op de hoogte was’ van het overschrijden van de wettelijke limiet op verkiezingsuitgaven en ‘nooit uitgaven had gedaan’. Hij kondigde in één adem ook aan dat hij in cassatie gaat tegen de veroordeling.

Nicolas Sarkozy stond terecht, samen met negen kaderleden van de campagne van de partij UMP (vandaag Les Républicains) of van het communicatiebureau Bygmalion, die ook in beroep waren gegaan tegen hun veroordelingen uit 2021. Zijn kregen in beroep straffen tot twee jaar, deels met uitstel, voor medeplichtigheid aan ‘illegale campagnefinanciering’, schriftvervalsing, oplichting, misbruik van vertrouwen of medeplichtigheid aan deze inbreuken.

In tegenstelling tot zijn medebeklaagden werd Sarkozy niet vervolgd voor het systeem van valse facturen dat opgezet werd om te maskeren dat de uitgaven voor zijn herverkiezingscampagne explodeerden.

Partner Content