BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

▶ Nu boeren het ontslag van Zuhal Demir eisen: kunnen ze nog tot een akkoord komen? “Er zal geen boer zijn die haar tot wankelen kan brengen”

hln legt uitDinsdag protesteerden Vlaamse boeren opnieuw in de haven van Antwerpen en eisten ze zelfs het ontslag van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Ondertussen zaten beide partijen samen, maar zijn ze ook effectief naar elkaar toegegroeid? En waarom kiest Demir duidelijk de kant van de natuur? Politiek journalist Karel Lattrez beantwoordt vijf vragen.

54 reacties

  • Peter Nols

    3 maanden geleden
    Het bestaan van de N-VA met hun streven naar nog meer regionalisatie lijkt een obstakel te vormen waar zowel de boeren als de industrie tegenaan botsen. Vlaanderen op zichzelf kan volgens deze visie niet langer groeien. Pas wanneer de quota van het hele land worden samengevoegd, ontstaat er nog ruimte voor groei. Regionale autonomie doet de Vlaming de das om, ze kunnen niet zonder de Walen, maar des te beter zonder de NVA.
  • Johan Snauwaert

    3 maanden geleden
    men kan nu wel veel beloven maar het zal een volgende regering zijn die alles zal moeten verwezenlijken en wat gaan degenen zeggen die nu een voorstel deden aan de boeren en het niet kunnen waarmaken (sorry het zijn de anderen zoals gewoonlijk)
  • Pierre Vaneylen

    3 maanden geleden
    De verkiezingen zullen het uitwijzen, doch mijn stem hem ze alvast niet (meer). Wordt tijd dat de E.U. waanzin paal en perk wordt gesteld. Vruchtbare landbouwgronden opkopen, de goede grond afvoeren en verarmen, met wat voor zottewerk is natuurpunt bezig!
  • Ronny Ooijen

    3 maanden geleden
    Mieke Ponet, Demir gooit alvast niet alles op 1 hoop. Zij maakt duidelijk verschil tussen boeren en industrie. De boeren zijn verantwoordelijk voor 80% van de stikstof en de industrie voor 9%. Kan Demir dan even uitleggen waarom de norm voor boeren geen 9 maar wel 40 maal zo streng is? Gewoon een kwestie van straffen en zalven. Dat zien we duidelijk bij Ineos (met een buitenlandse multimiljardair als eigenaar). Dankzij de Regering Jambon moeten we voor maar liefst 500 miljoen euro garant staan.
  • Ronny Ooijen

    3 maanden geleden
    Marc Peleman, politici die met de vinger wijzen terwijl ze 'het is de schuld van ...' roepen hebben naast een enge zienswijze ook geen verantwoordelijkheidsgevoel!