© Belga, Thijs Pattyn

Deze boeren voelen zich ‘bekocht’ na gesprek met Demir: “Daarom willen we de acties opvoeren”

Merkem -

Na de actie in Antwerpen en het gesprek met minister Demir voelden Stijn Vandelanotte (33) en z’n collega’s zich “bekocht”. Ze schreven een brief, die woensdagavond massaal werd gedeeld. “We zijn bereid tot marathonacties”, klinkt het onheilspellend.

Thijs Pattyn

“We hadden het gevoel dat we Demir onder druk konden zetten, maar uiteindelijk bereikten we niks”, zucht veehouder Stijn Vandelanotte uit Westhoekdorp Merkem. Hij was één van de boeren die vanuit de westhoek naar Antwerpen reed om mee de Antwerpse haven te blokkeren.

“We werden uitgenodigd in Brussel, maar we wisten dat we de barricades in Antwerpen niet mochten verlaten. Demir had zogezegd geen tijd om langs te komen, maar even later was ze daar toch. Toen voelden we ons sterk, maar achteraf voelden we ons bekocht. In haar interviews na ons gesprek kregen de vakorganisaties zelfs nog een veeg uit de pan”.

Om hun ontgoocheling en woede te kanaliseren schreven Stijn en enkele collega’s een brief, die nu massaal wordt gedeeld in de WhatsApp-groepen waarin de landbouwers zich organiseren, en op zoveel mogelijk mediakanalen. “We willen aantonen waarom we onze acties opvoeren”.

Brief

In de brief beschrijven ze hun ervaringen na het gesprek met Demir. “We hebben veel energie gestoken in het gesprek met Demir. Drie uur na het begin worden we vriendelijk buiten gelaten met nog een afscheidszoen erbij, het gesprek was respectabel verlopen. We besluiten om naar huis te gaan en onze achterban mee te nemen, want dat hebben we beloofd aan Demir. En eerlijk als we zijn, houden we ons woord”.

De volgende ochtend hadden Stijn en zijn collega’s echter een onbehaaglijk gevoel. “We lazen de berichten van de anderen. We hadden het gevoel dat we verraden waren door de minister die ons te woord had gestaan. Het was niet haar bedoeling geweest om te luisteren of oprecht te zijn. Nee, de haven moest zo snel mogelijk vrijgegeven worden en de boeren moesten gesust worden. ‘Pappen en nathouden’ wordt zoiets wel eens genoemd.”

Oproep

Daarom doen ze ook een oproep: “Beste landbouwers, wij rechten onze rug. We gaan opnieuw met verenigde krachten vechten, dat is de enige manier om te overleven en een toekomst voor ons en onze kinderen te vrijwaren. Deze poging om ons uit mekaar te spelen is alvast mislukt en we zijn zeer op onze hoede als er opnieuw een overleg toegestaan wordt. Zoals eerder gemeld zijn we bereid om langere marathonacties te doen als we niet serieus genomen worden door de politiek. De actie van kabinet Demir gisteren heeft alleszins niet gezorgd voor minder bereidwilligheid, integendeel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER